lördag 14 mars 2015

Sjukdomen ME tas alltmer på allvar


Som jag tidigare nämnt så publicerades i USA nyligen en viktig rapport om sjukdomen myalgisk encefalomyelit, ME. Denna rapport har en osedvanlig vetenskaplig tyngd eftersom den är sammanställd av Institute of MEdicine/National Academy of Sciences, på uppdrag av ett flertal amerikanska statliga och federala myndigheter som:
I rapporten från IOM slår man fast att ME/CFS är en allvarlig, fysisk, kronisk, komplex multisystemsjukdom som är svårt funktionsnedsättande. Upp till 25% av ME-patienterna är pga sjukdomen fångar i sina hem. Många av dessa är helt sängbundna.

Rapporten uppmärksammades häromveckan i Dagens Nyheter - Ny forskning ger hopp för de kroniskt trötta.

Som jag nämnt tidigare så välkomnar jag att sjukdomen ME tas på allvar av myndigheter runtom i världen. Det innebär att det blir allt svårare att negligera eller förringa denna allvarliga sjukdom som drabbar ca 8 000 människor bara i Stockholms län.

 
Om några månader, närmare bestämt den 29 maj 2015, är det dags för den årliga internationella ME-konferensen, Invest in ME, i London. Jag har deltagit ett par gånger. Möjligen ges möjlighet att delta även denna gång men det vet jag inte ännu.
Jag är förvisso ledamot i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd men har under våren huvudsakligt ansvar för andra områden då jag vikarierar som vice gruppledare för MP i Landstingshuset, med fokus på ekonomi, miljö mm.

För den som vill ha mer uppdaterad information om sjukdomen ME så rekommenderas patientorganisationen Riksföreningen för ME-patienter, RME.

9 kommentarer:

 1. Tack! Hoppas att du kan/får delta. Ekonomi och miljö borde ligga under detta område. Att ligga i sängen dygnet runt är ingen bra miljö. Svenskt bidrag (ekonomi) till ME forskning behövs. Annat vore illa, Att frånta sig svenskt ansvar.

  Lisbeth Åström

  SvaraRadera
 2. Tack för denna bloggpost och hoppas att du kan åka till London även i år! Ditt engagemang för ME-sjuka betyder enormt mycket.

  SvaraRadera
 3. Tack för att du är engagerad och driven när det gäller ME. Fler som du behövs inom landstingen! Hoppas verkligen att du får möjlighet att åka på ME-konferensen i London.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. tusen tack för ditt värdefulla engagemang och arbete i dessa frågor! vore toppen om du kunde delta i Londonkonferensen, det skulle betyda jättemycket för oss.

  SvaraRadera
 6. Tack!! Du gör en fantastisk insats för oss ME/CFS-sjuka och jag hoppas verkligen att du får möjlighet att delta på årets London-konferens!

  SvaraRadera
 7. Hej! Tack för ditt värdefulla inlägg! Hoppas att du kan medverka i konferensen i London. Sådana som du är väderfulla!

  SvaraRadera
 8. Bra sammanfattning av läget! Hoppas verkligen du får möjlighet att åka även i år, din rapportering därifrån är värdefull! :D

  // Ellen :)

  SvaraRadera