lördag 13 september 2014

Vart tog klimatet vägen i valdebatten!?


"I år, mitt under brinnande valrörelse, drabbas Sverige av två extrema chocker. Den första är den hittills värsta skogsbranden i modern svensk historia, med närmare 15000 ha förstörd skog, 700 miljoner kronor i direkta bekämpningskostnader och många drabbade familjer. Den andra är en serie av extrema skyfall, med regnmängder på närmare 100 mm, vilket aldrig observerats förut, med dramatiska konsekvenser för människor i framförallt Malmö och orter som Getinge."

Så skriver professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Center på Svenska Dagbladets Brännpunkt. Johan Rockström som också är ledamot i FN:s Sustainable Development Solutions Network (SDSN) och en av världens ledande forskare inom klimatförändringens konsekvenser för vårt jordklot och för mänskligheten, är kritisk till att mänsklighetens största utmaning någonsin inte diskuteras och debatteras mer i den svenska valrörelsen.
Jag instämmer till fullo. Det räcker inte med argumentet att Sverige och den enskilda svenska medborgaren är betydelselös i ett globalt perspektiv. Om alla ser saken på det sättet så sker aldrig någon förbättring. Och Sverige kan gå före och hitta gröna tekniska lösningar och gröna jobb som bidrar till att motverka den globala uppvärmningen och klimatförändringarna. Därigenom kan vi driva på en positiv utveckling även internationellt.

Johan Rockström avslutar sitt inlägg:
"Vill Sverige verkligen bidra till att laga en trasig värld och en trasig planet, i syfte att säkra möjligheterna till mänsklig framgång, då gäller det att satsa både på ett öppet hjärta och en hållbar välfärd."

Miljöpartiet är det enda parti som långsiktigt och helhjärtat bygger en politik på ett långsiktigt ansvarstagande för framtida miljö och klimat, av hänsyn till våra barn och barnbarn, och av hänsyn till våra medmänniskor runtom i världen.

Imorgon söndag avgörs vilken väg Sverige ska ta i dessa frågor under de kommande - mycket betydelsefulla - fyra åren.Se Johan Rockströms fantastiska TED Talk - Låt miljön leda utvecklingen!
(bilden ovan hämtad från www.freeimages.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar