måndag 15 september 2014

Valresultatet - sorg och glädje

Efter en plågsamt dramatisk, och ärligt talat deprimerande, valkväll så ser det preliminära resultatet ut så här:

Riksdag:
Stefan Löfven får en riktig utmaning i att bilda en regering med beslutsmandat.
Moderaterna har gjort ett historiskt tapp och Fredrik Reinfeldt har annonserat sin avgång både som statsminister och partiledare.
Och SD ser ut att bli nästan dubbelt så stort som MP, dvs SD ser ut att kunna få stor makt som vågmästare. Annars krävs en koalition på något sätt över blockgränserna. Osannolikt? Kan Alliansen spräckas?


Stockholms läns landsting:
Moderaterna tappar rejält även här, men Alliansen ser ut att behålla "makten" med endast 71 mandat mot 69 för S+MP+V.
Miljöpartiet får 10% av rösterna och mandaten, dvs samma som i valet 2010.
Naturligtvis en besvikelse.

Jag skrev "makten" inom citationstecken ovan eftersom SD för första gången kommer in i landstinget med hela 9 mandat (av totalt 149).
Med andra ord ser SD ut att få en rejäl vågmästarroll även i landstinget - eller?


Upplands Väsby kommun:
Här ser det faktiskt ut att bli hyfsat tydligt maktskifte till S+MP+V med sammanlagt 24 mandat av totalt 51. Moderaterna tappar även här, liksom FP och Alliansen sjunker till 21 mandat totalt.
SD fördubblar antalet mandat till 4, och kan därmed ev få en vågmästarställning. En ny bekantskap i kommunfullmäktige är partiet Väsbys Bästa med 2 mandat och kan därmed också fungera som ett slags vågmästare.

Feministiskt initiativ ser inte ut att komma in i riksdagen, ej heller i landstinget.
Ev stödröster från MP-sympatisörer ser därför ut att vara bortkastade, åtminstone utifrån möjligheten att bilda regering utifrån nuvarande valresultat.

Observera att ovanstående är preliminära resultat, och kan ändras något.
Och utrymme finns förhoppningsvis för att tänka "utanför boxen" för att hitta starka regeringsalternativ, till riksdag, landsting och kommun?

OBS! Inlägget har redigerats efter första publicering.3 kommentarer:

 1. Hej Michel! Vad betyder valresultatet i landstinget? Kan man som i riksdagen få igenom en budget om ingen alternativ budget har fler röster? Eller måste man ha aktivt stöd av en majoritet? Jag tänker förstås på våra gröna möjligheter att påverka landstingspolitiken.

  Med vänlig hälsning

  Joakim Löf

  SvaraRadera
 2. Hej Joakim! Tack för din fråga. Just nu är detta teoretiska spekulationer, men så är det nog. Å andra sidan så blir det ju ett skakigt styre i övriga beslut. Därför bör man kanske titta på alternativa lösningar över blockgränserna. Detta säger jag utifrån ett objektivt SLL-perspektiv (nåja...).

  SvaraRadera
 3. Jag hade verkligen hoppats på en rödgrön majoritet i landstinget - besvikelsen är stor.

  Får hoppas på 2018....

  SvaraRadera