måndag 8 september 2014

Andre vice talman - med järnrör?


Läget är allvarligt. Enligt flera opinionsundersökningar så ligger Miljöpartiet nu på fjärde plats av de politiska riksdagspartierna. Ikväll fick jag och övriga MP-medlemmar ett mejl från språkrören. Eftersom budskapet är så viktigt så delar jag med mig av det här. Jag hoppas du vill ta dig tid att läsa.
Mycket pekar på att söndagens val är ett ödesval på flera sätt. Om du inte i Sveriges riksdag vill ha en vice talman som förknippas med järnrör, främlingsfientlighet och rasistiska symboler - rösta på Miljöpartiet!
"Inför valrörelsen så fick vi frågan om vad vi efterfrågar mest från medarbetare och medlemmar. Vi svarade: Kärlek. Och vilken kärlek vi mötts av! Var vi än kommer och hur vi än krånglar så möts vi av glada miner och tillrop i hela landet. Det är er kärlek och ert engagemang bär oss och hela rörelsen framåt mot vad som kan bli ett rekordval för Miljöpartiet.

Tyvärr är det ett annat parti som går mot ett rekordval också. Kampen om tredjeplatsen i valet ser ut att bli mycket jämn mellan oss och Sverigedemokraterna. Medan vi har vuxit ur miljö-, kvinno- och fredsrörelserna, så har SD sina rötter i vit makt-rörelsen. Vi siktar framåt. De blickar tillbaka på en svunnen tid. Vi vill hjälpa människor i nöd. SD vill göra dem till syndabockar för samhällsproblemen och skicka tillbaka dem till krigets helveten.
Det spelar roll vilket av våra partier som blir tredje störst. Det tredje största partiet utser andre vice talman i riksdagen och representerar Sverige utomlands. Det tredje partiet har en tyngre legitimitet när det gäller att kommentera och sätta perspektiv på de två största partiernas förslag i politiska debatter. Det tredje största partiet kommer att ha stor makt över vilka problem vi kommer att prata om de närmaste åren och över vilka lösningar som diskuteras.
Det sägs att fisken är den sista som upptäcker vattnet. Det ligger mycket i det. Ibland är det inte lätt att se de större sammanhang som vi lever i. Men vår generation har inte fiskens ursäkt. Vi har fått forskningsrapporterna om klimathotet, vi får mer eller mindre liverapportering från världens konflikter och Europas fattiga sitter på våra gator mitt framför ögonen på oss. Ingen kan påstå att vi inte såg att planeten var i fara. Ingen kan hävda att vi inte hörde människors rop på hjälp. Och vi vet alla, våra barn och barnbarn kommer att fråga hur vi svarade.
Vi vill kunna se dem i ögonen och säga att vi agerade kraftfullt för att bromsa växthusutsläppen och ställde om till en mer hållbar ekonomi som inte bygger på att göra åt med så mycket naturresurser på så kort tid som möjligt. Vi vill kunna säga att vi gav en fristad till de människor som hade riskerat sina liv för att ta sig till Sverige undan krig och etnisk rensning.
Det är du som medlem som bygger vår gröna rörelse. Hjälp oss få människor att förstå att när vi går till vallokalerna den 14 september så bestämmer vi vad politikerna ska ägna sig åt den närmaste mandatperioden. Vi avgör tillsammans om vi ska bekämpa klimatförändringarna eller om vi ska bekämpa människor i nöd. Varje samtal, varje timme i valstugan, varje utdelat flygblad kan ha en avgörande betydelse.
Om du inte har möjlighet att bidra med din tid så är vi mer än tacksamma för ett ekonomiskt bidrag, varje tillskott till kassan gör att vi kan satsa mer på att synas under valrörelsens slutskede.

Du kan lämna ett bidrag via vår hemsida:


Med varmaste hälsningar

Åsa Romson
Gustav Fridolin"

Se också den gröna dokusåpan "Allt grönt" - "Bronsmatchen"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar