lördag 10 maj 2014

Gillar du också bi-kräks till osten?

Både hustrun och jag tycker mycket om goda ostar, framförallt goda franska ostar. Och till det tar vi gärna en god gyllene honung som ringlas vackert över den krämiga osten. Mmmm!

Kanske uppskattar du samma sak? Men har du tänkt på vad honung är? I en artikel i Dagens Nyheter Lördag påpekar René Redzepi från danska stjärnkrogen Noma att honung är detsamma som "bi-kräks". Och på sätt och vis har han naturligtvis rätt!

Den aktuella artikeln, som är mycket läsvärd, handlar om insekter som mat, och den Michelin-stjärneprydde kocken Redzepi vill på ett lite provocerande sätt öppna ögonen på oss alla som kanske känner ett visst motstånd mot detta. På Noma serverar man t ex tartar (råbiff) med myror som garnering vilket bidrar med en syrlighet till rätten.

I artikeln beskrivs hur såväl gräshoppor, syrsor som larver tillagas och äts. I t ex Los Angeles och San Francisco tycks detta vara en trend på frammarsch, men det viktigaste i budskapet är att insekter sannolikt är en del av lösningen på miljö- och hållbarhetsproblemet kring den alltför höga köttkonsumtionen på många håll i världen (inkl Sverige!). Det har också FN:s livsmedelsorgan FAO nyligen slagit fast i en rapport med titel Edible insects, och om man blir inspirerad och nyfiken på tänkbara recept så finns även The Insect Cookbook: Food for a Sustainable Planet. Om du nu blivit riktigt biten (!) av detta tema så kanske du ska delta på nästa veckas internationella konferens i Amsterdam, Insects to feed the world.

Jag minns när jag från någon resa till Texas för flera år sedan haft med mig hem till mina barn, genomskinliga godisklubbor med inneslutna larver eller kanske även någon liten skorpion. Det väckte en viss skräckblandad förtjusning, men jag gissar att ingen vågade äta upp klubborna.
Men nu måste vi kanske vänja oss vid tanken på insekter som livsmedel, rostade som snacks, malda till mjöl, mixade i sallader och pastarätter. Och här finns en enorm affärspotential. Vem blir först i Stockholm med att etablera snabbmat baserad på insekter?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar