söndag 9 mars 2014

Förlossningsköer på Norrmalmstorg - manligt landstingsråd nedkom med kudde!

Barnmorskan Eva Nordlund undersöker höggravide Håkan Jörnehed (V)

Igår på Internationella kvinnodagen deltog jag i en rolig men samtidigt allvarlig och viktig manifestation i Stockholm. RFSU (och Barnmorskeupproret?) hade organiserat en lite kaotisk och rekordlång kö till en tillfälligt öppnad förlossningsklinik mitt på Norrmalmstorg för att åskådliggöra hur situationen ser ut idag för de gravida kvinnor som utlovats valfrihet. I verkligheten råder brist på barnmorskor och arbetsförhållandena har mycket i övrigt att önska. Stockholms län "leder" den nationella ligan när det gäller hänvisningar, dvs de blivande stockholms-mammorna är mest drabbade av att få nobben när de kommer till den förlossningsklinik de valt. I värsta fall tvingas man, med värkar igång, ta sig till en annan stad!

Dessutom har det visat sig att kvinnorna i Stockholms län är mest drabbade av svårartade bristningar efter förlossningen, sannolikt till följd av den stressiga, problematiska situationen i vården.

Som barnmorskan Ia Jeppsson förklarar i SVT:s nyhetsinslag så upplever hon och hennes kollegor visserligen att beslutsfattarna lyssnar på deras synpunkter - men inget händer!
Det behövs mer resurser och fler barnmorskor, men också bättre organisation av förlossningsvården. Och det snarast!

Jag är knappast ensam i att konstatera att Alliansen inte klarar av att uppvisa nödvändiga förbättringar när det gäller de problem som beskrivs ovan. Därför är det bra att landstingsvalet närmar sig!

Från Miljöpartiets sida vill vi höja landstingsskatten och avskaffa sjukhusens (och förlossningsklinikernas) årliga sparbeting och effektiviseringskrav för att börja skapa behövliga resurser så att vården blir långsiktigt hållbar.

I inlägget ses några bilder som jag tog på Norrmalmstorg, där jag träffade kollegor i landstingspolitiken, bl a MP:s nya landstingsråd Helene Öberg samt vice gruppledare Tomas Eriksson, men också Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed - som var höggravid men var en av de lyckligt lottade som faktiskt fick hjälp på den tillfälliga kliniken. Håkan nedkom med en fin kudde efter undersökning och hjälp av bl a barnmorskan Eva Nordlund.

MP:s landstingsråd Helene Öberg (t. v.) har inbjudits till den tillfälliga förlossningskliniken


Helene Öberg (MP) och barnmorskorna Ia Jeppsson samt Eva Nordlund gratulerar Håkan Jörnehed (V) efter nedkomsten.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar