onsdag 18 december 2013

Viktig forskning om ME/CFS - Insamling på gång!


Jag har tidigare skrivit flera gånger om de mycket intressanta forskningsfynden från Norge där man upptäckt att ett cancerläkemedel som tar död på antikroppsproducerande celler i vårt immunförsvar tycks kunna lindra symtom av sjukdomen ME/CFS (se t ex En Norgehistoria: Är gåtan ME/CFS löst? och Invest in ME). Det skulle kunna ses som en bekräftelse på att sjukdomen ME beror på att immunförsvaret "hakat upp sig", eller? Nja, att ME ofta tycks utlösas efter en infektion är väl bekant, men fortfarande finns ingen vetenskapligt bekräftad förklaringsmodell.

Hursomhelst så är det helt klart att ME-forskningen om Rituximab behöver fortsätta och gärna intensifieras!
Därför har Riksföreningen för ME-patienter (RME) under året samlat in pengar till en planerad norsk multicenterstudie av behandling med Rituximab mot ME/CFS. RME har fått in ca 65.000 kr och gör nu en spurt i insamlingen fram till årsslutet. Hjälp gärna RME att bidra till att den norska studien kan komma igång genom att skänka en slant före nyår.

Flera olika initiativ har samlat in medel till studien, som också har fått viss finansiering från norska Forskningsrådet. Men studien är inte i hamn än – det behövs 22 miljoner norska kronor totalt och det saknas fortfarande ca 3 miljoner. De inkomna pengarna täcker medicinkostnaderna (som är stora), men forskarna Øystein Fluge och Olav Mella jobbar fortfarande i princip på sin fritid med ME/CFS-forskningen. De behöver ytterligare medel för att anställa medhjälpare, skapa ett ME/CFS-forskningsteam och kunna starta upp den stora Rituximab-studien, där fem norska sjukhuskliniker och 140 patienter ska ingå.

Läs mer om RME:s insamling och om Rituximab-forskningen:
http://www.rme.nu/sites/rme.nu/files/insamling_till_rituximab.pdf

Även stiftelsen MEandYou Foundation samlar in pengar till den norska Rituximab-studien:
http://www.meyou.no/this-is/donate-here/


Läs om aktuellt läge för multicenterstudien i blogginlägget ”Rituximab – Update fra Haukeland” av Maria Gjerpe:
http://mariasmetode.no/2013/11/update-haukeland-english/

Varje bidrag behövs. När jag publicerar detta inlägg så har jag själv just satt in ett bidrag till detta viktiga projekt.

1 kommentar:

  1. Tusen tack för att du uppmärksammar detta och bidrar!

    För att skänka pengar till den svenska insamlingen: Använd RME:s gåvokonto, Pg 30 75 27-2. OBS! Skriv "Forskning-Norge" på inbetalningen.

    SvaraRadera