fredag 8 november 2013

Vet du vad en doula är?

Häromdagen hade vi extramöte i Hälso- och sjukvårdsnämnden för att fatta beslut om en ny förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus - 2017! Nåväl, bättre sent än aldrig med en utbyggnad av förlossningsvård i en Stockholmsregion som växer så det knakar. Enligt senaste beräkningarna blir vi närmare 2,5 miljoner i länet till år 2022!

Med anledning av ovanstående så var det intressant att läsa om hur Doulan gör förlossningen tryggare.
Jag har tidigare skrivit här på bloggen (här och här) om denne kompletterande yrkesgrupp (profession?) som tycks utgöra ett viktigt komplement till den befintliga personalen på förlossningsklinikerna.

Och som framgår av tidigare blogginlägg så har alltså Miljöpartiet i Stockholms läns landsting redan föreslagit att doula införs som ett valbart stöd för alla gravida. Det skulle sannolikt kunna bidra till en avlastning för redan hårt ansträngda barnmorskor.1 kommentar:

  1. Vilken bra idé att ha en doulas stöd under graviditet och förlossning.
    Från min egen erfarenhet av graviditet och förlossning i Sverige jag kände mig väldigt ensam. Jämfört med andra länder där människor och närstående ger mycket stöd till gravida kvinnor, i Sverige lämnas man till sitt öde. Vårdpersonal fokuserar endast på barnet välmående. Mamman är helt bortglömd på något sätt, hamnar i bakgrunden. Man kan bli mycket deprimerad av det.

    En graviditet är inget normalt, det är den tuffaste och mest farliga tiden i en kvinnas liv.

    Man borde få betydligt mer stöd från sammhället, från början till slut. En Doula är lösningen. Hoppas de kommer att finnas hos varje kvinna som vill det.

    SvaraRadera