tisdag 5 november 2013

KD:s nya landstingsråd - Vetenskap och forskning byts mot kreationism?

Nestorn inom stockholmsk landstingspolitik, kristdemokraten Stig Nyman, har annonserat att detta är hans sista mandatperiod i politiken. Enligt ett pressmeddelande så föreslås Ella Bohlin bli nytt landstingsråd för KD. Ett intressant val, inte bara med tanke på att Ella Bohlin, trots rejäl politisk erfarenhet, är förhållandevis ung (född -79). I Svenska Dagbladet kunde man idag hitta en kort intervju med Ella där hon förklarar att "Han (dvs Stig Nyman, Michels anm.) höll på med forskning och patientsäkerhet, jag vill satsa mer på barn- och ungdomspsykiatrin och specialistsjukvården."

Det låter ju helt OK, speciellt med tanke på att Ella Bohlin inte tycks vara så mycket för forskning och vetenskap. Hon valdes nämligen 2005 till Årets förvillare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Detta efter följande deklaration från hennes sida:
"Jag är kreationist. Men jag tycker inte att skolorna helt ska svänga om och ersätta Darwins lära med bibeln. Men jag tycker att man ska presentera båda förklaringarna utan att ta ställning för vilken av dessa läror som är korrekt."

Utöver det faktum att KD lyfter fram en förespråkare för pseudovetenskapen kreationism som främsta kandidat att bli nytt landstingsråd, så är det också intressant att notera den tempusform som Ella Bohlin använder i intervjun i SvD. I en jämförelse med partikollegan Stig Nyman förklarar hon att "Han var samförståndspolitiker medan jag är rotad i den borgerliga myllan och har min självklara lojalitet med allianspartierna."

Vad jag vet så håller Stig Nyman fortfarande på med forskning och patientsäkerhet, och han är fortfarande en samförståndspolitiker, eller?

Som sagt, ett intressant val av KD...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar