tisdag 19 november 2013

Fifty Shades of Grey - Viral spridning, bokstavligen!


Igår kunde jag inte låta bli att kommentera vårdkrisen. Även idag kan man i SvD läsa om vårdkrisen och de akutåtgärder som Alliansen sätter in för att skjuta problemen framför sig någon månad ytterligare. Som om inte det vore nog så kan man läsa om den kovändning Alliansen gjort när det gäller sjukhusmaten. Först gjordes en både dålig och närmast olaglig upphandling som ifrågasattes starkt (se t ex här och här). Sedan anslöt sig majoriteten till Miljöpartiets linje att sjukhusen bör ha egna tillagningskök för att patienterna ska få så god och näringsriktig mat som möjligt, vilket återges i dagens SvD (Stopp för kritiserad sjukhusmat).

Men orkar jag kommentera dessa vårdrelaterade "nyheter" än en gång? Svaret är nej! Jag väljer istället att, som gammal virolog, återge den intressanta forskningsnyheten att belgiska forskare hittat spår av både herpesvirus och kokain i biblioteksböcker, t ex i exemplar av det populära tantsnusket (!) Fifty Shades of Grey (Fifty Shades of Grey goes viral - literally! ; Herpes funnen i Fifty Shades of Grey-bok).

Föga förvånande så har man redan i tidigare forskning upptäckt att populära, och följaktligen mer utlånade böcker, innehåller mer mikroorganismer än vad "hyllvärmarna" gör. I Japan, som ibland kan vara ett hygieniskt föredöme, så finns det på vissa bibliotek UV-boxar för att avdöda bakterier och andra mikroorganismer i låneböckerna. Problemet är bara att UV-ljuset åstadkommer en avdödande effekt endast på utsidan av bokenm dvs bokomslaget. I annat falla skulle man behöva UV-belysa varenda sida i boken; En heltidssyssla för en bibliotekarie. Eller, eftersom detta var ett exempel från japan, kanske vi snart får se en framtida bakteriedödande biblioteksrobot!?

Avslutningsvis så vill jag understryka att det i princip aldrig rör sig om hälsovådliga mängder bakterier, kokain eller annat i låneböckerna. Tvärtom så kan man nog se låneböcker som ett immunförsvarsstärkande komplement till den annars alltmer sterila tillvaron vi lever i, med de negativa effekterna som det senare kan ha i form av ökade allergier mm. Jag har t ex en nära anhörig som sedan decennier lånar biblioteksböcker varje vecka, och så är personen ifråga också oerhört pigg och rask för sin ålder!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar