måndag 25 november 2013

Dags att slopa sjukhusens årliga sparbeting!

Miljöpartiet har länge varnat för konsekvenserna av det årliga sparkravet om 2% som Alliansen ständigt pressar länets sjukhus med. MP vill istället satsa 750 miljoner på att utöka vårdplatserna, avlasta akutavdelningarna, anställa fler sjuksköterskor och ge dem utrymme för god löneutveckling.

I Dagens Nyheter rapporteras idag om Djupa hål i sjukhusens kassor men de måste spara ännu mer. I en kommentar till detta förklarar landstingsdirektören att:
- Avkastningkravet kom till en gång i tiden för att sjukvården skulle ha liknande avkastningskrav som privata entreprenörer och summan skulle motsvara en bankplacering. Det har varit en måttstock för oss att också ställa vinstkrav på vårdverksamheten.

Nu börjar allt fler av sjukhusdirektörerna protestera mot det 2%-iga sparbetinget (se t ex 5 minuter in i kvällens ABC-sändning). Enda sättet att klara det tycks nu vara att göra sig av med personal, och följaktligen stänga vårdplatser. Det är konsekvenserna av detta vi får läsa om när rubrikerna ropar VÅRDKRIS.

Det är hög tid för den styrande Alliansen att lyssna på både Miljöpartiet och på sjukhusledningarna!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar