torsdag 17 oktober 2013

Politisk samsyn kring sjukdomen ME/CFS?


I Riksdagen hölls på onsdagen ett intressant seminarium om "den osynliga sjukdomen" ME/CFS som jag beskrivit tidigare, bl a här, här och här. Seminariet avslutades med en panel av politiker från olika partier:
Barbro Westerholm (FP), Sven Britton (S), Stig Nyman (KD), Eva Olofsson (V), Agneta Luttropp (MP) samt Finn Bengtsson (M)

Ett bestående intryck från paneldiskussionen är att alla dessa politiker, oavsett partitillhörighet, är mycket engagerade i ME-frågan, att de ser ett stort behov av att förbättra möjligheterna till bra vård för landets ME-sjuka samt att de vill stärka möjligheterna till forskning och kunskapsbildning.
Ett mycket positivt bestående intryck med andra ord. Däremot, när det gäller känslan att dessa empatiska och pålästa politiker har ett stort antal partikollegor att övertyga innan saker och ting kan hända, så finns risken att man drabbas av en ledsammare känsla.

I övrigt så såg seminarieprogrammet ut som nedan. Moderator för seminariet var Lars Lagerstrand, läkare och ME-sjuk. Inom kort ska jag försöka publicera ett nytt blogginlägg, med fler utdrag från detta, trots allt mycket värdefulla och hoppingivande, seminarium.

Vad är ME/CFS? Historik och forskning – Dr Daniel Peterson, världsledande ME/CFS-forskare, Simmaron Research, Nevada, USA

Vilken behandling finns? – Dr Olof Zachrisson, ME/CFS-specialist med mångårig erfarenhet, Gottfrieskliniken, Mölndal

"Som en influensa som aldrig går över" – Pernilla Zethraeus, tidigare partisekreterare i Vänsterpartiet och ME/CFS-sjuk


Pernilla Zethraeus ställer en fråga till politikerpanelen.
I bakgrunden ses Lisa Forstenius, ordförande i RME.
 
Pernilla Zethraeus, som alltså själv är ME-sjuk, nämnde under sin presentation att hon tyvärr tvingats avstå från fullständig vila dagen före seminariet för att ge en TV-intervju. Med all sannolikhet skulle detta, i kombination med dagens medverkan, komma att straffa sig hälsomässigt de närmaste dagarna eller i värsta fall veckorna. Jag är ändå glad för Pernillas uppoffring eftersom TV-intervjun blev en viktig del i ett långt och bra inslag i kvällens Aktuellt-sändning. Även Dr Olof Zachrisson från Gottfrieskliniken medverkar i inslaget.

 

2 kommentarer:

 1. Tack för inlägg! Ser verkligen fram emot ytterligare rapport.

  SvaraRadera
 2. Michel, tack för inlägg! En fråga apropå detta:

  "Däremot, när det gäller känslan att dessa empatiska och pålästa politiker har ett stort antal partikollegor att övertyga innan saker och ting kan hända, så finns risken att man drabbas av en ledsammare känsla."

  Men är det inte så att om en riksdagsledamot eller en landstingspolitiker representerar sitt parti i en debatt kring en viss fråga, så räknar medborgarna med att uttalandena motsvarar partiets hållning?

  Jag tänker mig att man sänder ut personer till paneldebatter som är inlästa i den aktuella frågan och som har fått mandat att tala för sitt parti. Eller funkar det inte så?

  Än en gång tack för ditt engagemang i ME/CFS-frågan. Det betyder oerhört mycket för oss patienter.

  /AÖ

  SvaraRadera