onsdag 9 oktober 2013

Capios grundare blir styrelseordförande på Karolinska?

Som jag återgav från Hälso- och sjukvårdsnämndens möte igår så uttalade HSN:s ordförande, tillika sjukvårdslandstingsrådet, Filippa Reinfeldt kraftfull kritik mot Karolinska Universitetssjukhusets ledning. Detta efter besked från sjukhuset om att man tvingas hålla 180 vårdplatser stängda, huvudsakligen pga sjuksköterskebrist. Filippa Reinfeldt menar att Karolinska Universitetssjukhuset fått pengar för ett vårduppdrag som man inte uppfyller. Det kan på sätt och vis stämma. Samtidigt så kan det även denna gång finnas olika syn på hur den faktiska resurstilldelningen ser ut. Så var det i början av detta året då sjukvårdslandstingsrådet fick rött ljus av Svenska Dagbladet efter att hon hävdat att Karolinska fått utökade resurser (vilket alltså inte stämde enligt tidningens granskning).

Hursomhelst, en intressant nyhet i detta sammanhang är att landstingsstyrelsens arbetsutskott igår beslutade att föreslå entledigande av nuvarande ordförande i Karolinska Universitetssjukhusets styrelse, Jan Stenberg. Som ny styrelseordförande föreslås Per Båtelson, styrelseledamot i företaget Global Health Partner som är nischat på högspecialiserad vård - i Stockholm, Sverige och internationellt. Per Båtelson brukar beskrivas som grundare av vårdföretaget Capio som sedan flera år driver bl a St Görans sjukhus. Eftersom jag själv är laboratoriemedicinskt intresserad så noterar jag också att Båtelson är styrelseledamot i företaget Unilabs som är en stor aktör inom laboratoriemedicinsk diagnostik, och därigenom kanske den största konkurrenten till Karolinska Universitetslaboratoriet.

Beslutet måste fattas av landstingsfullmäktige, och eftersom datum för ny ordförande är satt till 1 november så innebär det att beslutet måste klubbas i fullmäktige den 22 oktober.
Per Båtelson är utan tvekan en ytterst kompetent och driftig entreprenör inom hälso- och sjukvårdsområdet. Sjukvårdens motsvarighet till Jan Stenbeck!? (inte Jan Stenberg...)
Just därför blir jag nyfiken på argumenten för att utse just honom. Det är ett intressant förslag som kanske är helt rätt, men det framgår nog av texten ovan att jag ser en del frågetecken som skulle behöva rätas ut innan Per Båtelson utses till ny styrelseordförande för Karolinska Universitetssjukhuset. Men hinner de rätas ut före 22/10???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar