torsdag 10 oktober 2013

Äntligen invigt - Akademiskt Centrum för Äldretandvård (ACT)

 
 
Som ledamot av landstingsstyrelsens forskningsberedning så var jag igår inbjuden att bevista den högtidliga invigningen av Stockholms Akademiska Centrum för Äldretandvård, lite finurligt (?) förkortad ACT.
Detta är en välbehövlig satsning av Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet, tillsammans med Stockholms Sjukhem (SSH) som står som värd för verksamheten.På bilderna ses hur forskningslandstingsrådet Stig Nyman och Inger Wårdh, docent och föreståndare för ACT, istället för att klippa band, knyter ihop dessa. Banden symboliserar de olika parterna i sammanhanget: Blått för landstinget, "plommon-lila" för KI, rött för SSH och grönt för ACT.
Spänningen Stig-er... 
Nu börjar det hända grejer... 
Stig Nyman är van att knyta ihop saker.


 
 
Voîla!
 

 
Catrin Mattsson (C), ordförande i landstingets tandvårdsberedning, var naturligtvis också glad över att ACT nu sett dagens ljus. Catrin ställde bra retoriska frågor om den demente patienten som uppvisar aggressivitet - kanske pga svår ihållande tandvärk? Eller den patient som på äldre dar har ständiga problem med viktminskning, kanske pga svårigheter att tugga?

 
Karolinska Institutets prorektor, professor Kerstin Tham, passade på att i sammanhanget lyfta betydelsen att kombinera forskning och utbildning. Bravo!

 
Docent Gunilla Nordenram från KI gav en intressant historisk tillbakablick och beskrev bl a sockerstinna kariesexperiment som knappast skulle få etiskt godkännande idag...
Gunilla fastslog också att "den professionelle vet alltid mest, men kanske inte alltid bäst!"


 
Professor Lars Gahnberg från Sveriges framsida förklarade att Västra Götalandsregionen redan har ett Centrum för äldretandvård, som genom forskning, utveckling och utbildning (FoUU) bidrar till en bättre tandvård för seniorer. Ett framgångsrikt exempel är GerioWeb som utgör en potentiell resurs för hela Sveriges äldretandvård. GerioWeb är nominerat till Kvalitetsmässans Svea-pris.Lars Gahnberg gav en tydlig bild av sambandet med ålder och risken att tappa kontakten med tandvården.
 
 
Gunilla Nordenram nämnde i slutet av sin presentation att "ljuset kommer från Göteborg". Som av en händelse så överräckte Lars Gahnberg en liten tänd fyr som gåva till ACT.
Detta efter en spännande, och rolig, introduktion via YouTube.

 
Kjell Bjerrehorn, övertandläkare på landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning och ordförande i styrelsen för ACT, riktade ett tack till alla nyckelpersoner som bidragit till bildandet av ACT.

 
Avslutningsvis, före snittar, tårta och rundvandring, så gav klinikchef och biträdande föreståndare Pia Skott en presentation av ACT. Med stolthet beskrev Pia den entusiasm och kompetens som den nyrekryterade personalstyrkan uppvisar. Som exempel så nämnde hon teamets enda man (?), tandhygienisten Arne, som menar att i varje patientbesök ska ACT skapa ett värde, för patienten och för samhället.
 
ACT finansieras delvis av landstingets FoUU-budget, och säga vad man vill, men när det gäller denna viktiga satsning på ökad kunskap inom äldretandvård så är vi i forskningsberedningen helt eniga om betydelsen av detta. Följaktligen kan jag bara gratulera ACT och önska varmt lycka till!
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar