lördag 7 september 2013

USA:s president rensar luften i Stockholm!
Den så kallade Obamaeffekten har diskuterats en hel del de senaste dagarna, dvs den positiva effekt som det amerikanska presidentbesöket hade på Stockholms innerstadsmiljö. Beräkningar visar nämligen att under Barack Obamas besök så minskade biltrafiken i Stockholm med ca 40% och enligt stadens miljöförvaltning så ledde detta till att koldioxidhalterna i innerstaden sjönk med 30% under onsdagen.

Detta var en lite överraskande "bi-effekt" av presidentens besök, men mycket glädjande tycker jag. Det tycker även många andra politiker och nu uppges flera partier i Stockholms stad vilja införa en bilfri dag. Ett av dessa partier är naturligtvis Miljöpartiet och MP:s oppositionsborgarråd Daniel Helldén förklarar att detta definitivt inte är något jippo.
- Vi vill ha ett bilfritt stråk från Norrtull till Skanstull, rakt genom stan, en dag i veckan. Visionen är alla dagar i veckan.

I Landstingshuset i torsdags kväll, i det redan tidigare beskrivna regionmötet för Miljöpartiet (då jag valdes in i Hälso- och sjukvårdsnämnden!), så diskuterade vi utformningen av vårt framtida regionprogram. Då kom vi i min diskussionsgrupp in på frågan om vilken typ av investeringar och ekonomiska incitament (ökad turtäthet, WiFi, skatter, kollektivtrafiktaxor mm) som skulle kunna få dagens stockholmsbilist att övergå till resande med kollektivtrafik. Frågan är också vilka olika gynnsamma effekter (och besparingar!) detta skulle medföra?

Här skulle vi behöva mer forskning och beräkningar/simuleringar på t ex hälsoekonomiska vinster om biltrafiken minskar. Obamaeffekten har på ett mycket konkret sätt visat på möjligheterna. Jag hoppas att forskare på något sätt kan gå vidare utifrån detta oplanerade experiment för att få fram ytterligare bra data som vi politiker kan använda som beslutsunderlag.

Det är ju nämligen så att ju mindre vi i onödan använder våra bilar och istället reser kollektivt så sparar vi sannolikt skattepengar och minskar sjukdom och lidande - och bidrar till en mycket trevligare, och människovänligare stadsmiljö!


(Fotot av USA:s president är hämtat från Vita husets hemsida)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar