fredag 27 september 2013

Karolinska Institutets Aula Medica - ett nytt landmärke?


Idag var det öppet hus för studenter och personal i Karolinska Institutets Aula Medica. HM-familjen Persson har genom en större donation möjliggjort bygget och den kände arkitekten Gert Wingårdh står bakom formgivningen. Filmsekvensen nedan visar byggprocessen i snabbversion.


Ytterligare en hel del bilder (och några filmklipp) nedan, framförallt av interiören i Aula Medica.

Kontraster - Den modernistiska Aula Medica med gamla Skräddarvillan i förgrunden.


 

Nya Karolinska Solna reflekteras i Aula Medica.

I foajen fångas blicken bl a av ett tredimensionellt rörligt "hologram" som visar KI:s snurrande logotype som sedan förvandlas till ett bultande hjärta. Bilden svävar ovanför en antik medicinbok. Intill detta fascinerande konstverk träffar jag KI-kollegan och datorgrafikern Thomas Nixon som skapat det hela. Thomas, som jag samarbetat med en gång i tiden, förklarar och visar hur fyra projektorer skapar de reflekterade bilderna på de vinklade glasväggarna som bildar en pyramid.
Imponerande och jätteläckert!


Interiör - på väg in mot hörsalen. Utanför hänger en videoskärm som visar vad som pågår i salen.


På andra sidan Solnavägen, bygget av Nya Karolinska Solna.Själva Erling Persson-salen där bl a professorsinstallationen hålls i oktober, och där examensceremonierna ska hållas framöver.Genom fönstren skymtas det pågående bygget av ett annat, närliggande landmärke, nämligen Nya Karolinska Solna.Tillbaka i den stora hörsalen. Nu står jag på scenen, under den stora hängande projektionsduken.
Strax intill scenen ligger VIP-logen. Jag tar en titt på insidan, första och sannolikt sista gången?
Jaha. Logen är faktiskt inte så imponerande.


Hörsalens scenografi sköts delvis via en "joy-stick".


Kontrollrummet bakom scenen. Hörsalen syns på en videoskärm.Fina detaljer, med läderklädda dörrhandtags-stänger, och stavgolv i ädelträ.


Lite information om fasad och konsten.


Bilden visar ingenting!? Jovars, till vänster skymtas det nya, Widerströmska huset och till höger skymtas bygget av Nya Karolinska Solna. I mitten den nya byggarbetsplats som ska ge plats för Biomedicum, ett av Europas största medicinska laboratorier. I bilden ovanför ses en modell över området, med Nya Karolinska Solna längst upp till höger, och Biomedicum i mitten (vitt).
På entréplanet pryds väggen bakom trappan av ett "levande" vattenfall i svartvitt. Effektfullt!


Utanför Aula Medicas huvudentré, med bygget av Nya Karolinska Solna i bakgrunden. Aulans "bog", där fakultetsklubben Svarta Räfven är inrymd, lutar ut över Solnavägen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar