lördag 21 september 2013

IPCC-rapporten - klimatskeptikerna andas morgonluft?


Vi är många som med spänning väntar på IPCC-rapporten som offentliggörs - från Stockholm! - den 27:e september. Som om det inte vore nog med den av människan orsakade globala uppvärmningen så börjar det nu hetta till i debatten och nyhetsflödet inför "rapport-släppet".

Rapporten (Assessment Report 5) har tagits fram av IPCC:s Work Group I och har titeln:
Climate Change 2013: The Physical Science Basis

I den finansiella högborgens egna dagblad (?) The Wall Street Journal har Matt Ridley häromdagen vidarebefordrat och kommenterat en del "läckt" material från rapporten:

Enligt Matt Ridley så kommer nästa veckas rapport ge en mer nyanserad bild av den globala uppvärmningen och dess risker. Han pekar t o m på tänkbara positiva konsekvenser av en "lagom" höjning av temperaturen.

Jag har uppfattat liknande läckta signaler redan tidigare, men det är svårt att bedöma substansen i dem innan IPCC-rapporten är publicerad. Hursomhelst så är det bekymmersamt med denna typ av uttolkningar, som snabbt får fäste i media runtom i världen (se ex.vis ledare i SvD idag: "Ligger det bästa ännu framför oss?"), och omedelbart får oss att pusta ut och strunta i allt vad försiktighetsprincip innebär. Det bästa är nog att invänta rapporten nästa vecka och se vad som står där och utifrån det föra en balanserad debatt.

Avslutningsvis en liten observation i sammanhanget: När jag ögnar igenom några sidor av de - i nuläget - 584 kommentarerna till Matt Ridleys artikel så slås jag av att det är nästan uteslutande män som diskuterar. Var är kvinnorna i denna viktiga fråga!? Eller, de kanske är kloka och ägnar sig åt bättre saker än att "slänga käft" i kommentatorsfora, åtminstone när det gäller Wall Street Journal?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar