måndag 9 september 2013

I Storbritannien höjs kritiken mot OPS och kommersialiserad vård


Förmodligen är det bekant för de flesta läsare av denna blogg att den nya imponerande sjukhusbyggnaden, NKS, som växer fram i Solna är upphandlad enligt OPS (Offentlig-Privat Samverkan). OPS kan nog vara en fördelaktig upphandlingsform i vissa sammanhang, framförallt om man från offentlig förvaltning (inklusive politiker) sköter upphandlingen på bästa sätt. Så var nu kanske inte fallet när det gäller NKS, tyvärr.
Om detta har jag skrivit flera gånger på bloggen (t ex Dyr OPS ger falsk trygghet) men också i debattinlägg (Dagens Medicin, Newsmill).

Precis som med de flesta "nymodigheter" så har ju Sverige, och Stockholm, inspirerats av USA och Storbritannien. Så även när det gäller OPS, eller PFI (Private Finance Initiative) eller PPP (Private Public Partnership) som det heter där. Intressant är att det nu höjs allt starkare kritik mot OPS, men även när det gäller den alltmer "marknadiserade" (eller kommersialiserade) vården.

Några tecken på denna uppblossande kritik ses t ex via nedanstående länkar. Allyson Pollock är en brittisk professor i folkhälsovetenskap och politiskt beslutsfattande. Professor Pollock har forskat om detta i 20 år och har en uppfriskande tydlighet i sina budskap som hon gärna förmedlar i debattinlägg och tidningskrönikor, vid sidan av de vetenskapliga forskningsrapporterna.

Skanska: Osäker utveckling kring nya OPS-projekt i Storbritannien

BBC: PFI is a waste of public money? New model: PFI2

Allyson Pollock: How PFI is crippling the NHS (National Health Service)

Allyson Pollock: Don't blame a "rotten NHS culture" for the CQC cover-up


(Fotot till detta inlägg visar en belyst modell av Nya Karolinska Solna, med den stora nya huvudbyggnaden till vänster)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar