söndag 1 september 2013

Ager Medicinae - pixelkonst på Nya KarolinskaI fredags deltog jag på en lite annorlunda vernissage. Konstverket Ager Medicinae (Medicinska landskap), skapat av Kristoffer Zetterstrand, är en slags muralmålning eller stor mosaik uppbyggd i pixelform av 27 500 kakelplattor och det finns att beskåda på det nya garaget vid Nya Karolinska Solna (NKS).

Ager Medicinae är en tidsresa genom den medicinska historien och uppvisar den klassiska aeskulapstaven med de omslingrade ormarna, penicillin, virus och DNA-spiralen. Kristoffer Zetterstrand, känd i dataspelskretsar för att vara upphovsman till grafiken i spelet Minecraft, ville i detta fallet kombinera medicinsk historik med modern grafik.


Anna Starbrink (FP) invigde konstverket i sin egenskap av kulturlandstingsråd och det gjorde hon med den äran (jag uppskattar henne mer i den rollen än som personallandstingsråd, ett uppdrag hon också har - tyvärr...). Anna är en duktig talare och beskrev på ett intressant sätt processen med att utse konstnärer som fått i uppdrag att smycka det nya sjukhuset, förhoppningsvis till hälsosam glädje för både patienter och personal. På bilden nedan skymtas den framväxande nya sjukhusbyggnaden, mellan den gamla labb-byggnaden till vänster och Thorax till höger. 

Och nedan ses en fin modell av hur det är tänkt att se ut när sjukhuset är färdigt. Den gigantiska nya huvudbyggnaden till vänster och längst upp ses även Karolinska Institutets nya aula (som jag visar i ett separat inlägg).

Förresten, Kristoffer Zetterstrand förklarade att han är medveten om att människor som passerar Ager Medicinae sannolikt inte kommer uppfatta allt innehåll i konstverket när de passerar första eller andra gången. Tanken är att man, om man är lite nyfiken, ska kunna upptäcka nya saker varje gång. Han gav också ett tips, nämligen att leta upp det mönster som utgör en så kallad QR-kod. Med en smartphone, utrustad med en app för att läsa QR, så kan man läsa av koden och via internet hitta mer information om konstverket.
QR-koden skymtas till höger på nedanstående foto.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar