tisdag 13 augusti 2013

Friskolor - bland tomtar och troll. JB-konkurs och krondillDet har varit intressant att följa nyhetsflödet och den offentliga debatten kring JB-koncernens konkurs. Fortfarande går vågorna höga, måste man säga, trots semesterstiltje. Eller kanske just därför, med tanke på alla de elever som fortfarande går i osäkerhet kring skolstarten efter sommarlovet.

Lite längre ned ses några aktuella nyhetsklipp och debattinlägg på temat JB Education, bara från senaste veckan. Men, vad menar jag egentligen med rubriken till detta inlägg? Tomtar och troll? JB och krondill?
Jo, det är nämligen så att jag just har kommit hem från traditionsenligt kräftfiske i Småland, närmare bestämt i sjön Bunn strax intill Gränna.


Den fantastiska sjön Bunn har sannolikt stått modell för konstnären John Bauers motiv, vilket kan anas av mina fotografier. Det är intressant att man väljer att döpa en friskolekoncern efter John Bauer, berömd för sina sagomotiv med tomtar, troll och älvor. John Bauer drunknade i Vättern vid 36 års ålder, efter att ångfartyget Per Brahe förlist pga av dåligt surrade symaskiner (från närliggande Husqvarna).


Jag vet inte om koncernledningen insåg det olycksbådande i allt detta, men uppenbarligen så ändrade man ändå namn på friskolekoncernen, till det mer anonyma JB (?)
Det hjälpte dock inte. Hela John Bauer-koncernen förliste pga dåligt surrade resurser, och tusentals elever och lärare har drabbats av tomtar och troll i kostym.


Som sagt, nedan några färska nyhetsklipp om detta kommersiella företag som tyvärr gett en av våra mest kända konstnärer en oförtjänt dålig klang. Jag tror emellertid att JB bidragit till att skynda på ett nödvändigt uppvaknande när det gäller det olämpliga med vinstdriven skola.

Stefan Löfven: Låt stat och kommun styra etableringen av nya skolor (DN 12 aug)

Jan Björklund: Ny lag ratar riskkapital i friskolor (SvD 8 aug)

Björklund skärper tonen mot riskkapitalister (DN 8 aug)

Krympande kullar ställer till det för friskolekoncerner (SvD 12 aug)

JB:s konkurs ska granskas (SvD 8 aug)

Högt spel med friskoleelever (DN 7 aug)

Miljard fattas i JB-konkurs (DN 5 aug)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar