tisdag 23 juli 2013

Skypes Zennström om klimat, utfiskning och grönt entreprenörskap

Apropå sommarpratare (mitt förra inlägg) så lyssnar jag just nu på Sommar i P1 med Niklas Zennström, entreprenör, miljardär och mest känd för att ha varit med och skapat Skype. Niklas är tydlig med att politikerna måste vidta tydliga åtgärder mot den globala uppvärmningen och klimatförändringarna. Han talar också om betydelsen av att främja ett grönt entreprenörskap, dvs att genom politiska reformer underlätta för de företag och innovatörer som kan bidra till en hållbar utveckling. Utöver klimatet så pratar Niklas också om problemet med överfiskning, dvs att ny teknik används för att "dammsuga" haven på fisk. Detta är ju en fråga som Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Löwin kämpat för länge, och dessutom framgångsrikt. Men mycket återstår att göra, för haven och för bevarandet av biologisk mångfald generellt sett. Detta påpekar Zennström som alltmer låter som en kraftfull sympatisör av Miljöpartiets politik. Kul!

När jag lyssnar på Niklas Zennström så påminns jag om en sak som en annan miljömedveten miljardär, Petter Stordalen, brukar påpeka: There is no business on a dead planet!

Tyvärr så påminns jag också om vad Petters hustru, Gunhild Stordalen, sa vid ett seminarium under Almedalsveckan nyligen. Vid samtal med en politiker på hög nivå (Jens Stoltenberg?) om behovet av snabba, kraftfulla åtgärder mot den globala uppvärmningen så hade han svarat ungefär så här:

Vi politiker vet mycket väl vad som behöver göras. Vi vet bara inte hur vi därefter ska lyckas bli omvalda...

Det ligger nog en del sanning i det. Vad som krävs är politiskt mod. Svårare än så är det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar