torsdag 11 juli 2013

Raoul Wallenberg Airport? Bra förslag - men dåligt!

Häromdagen föreslog ett stort antal politiker och kulturpersonligheter (bl a MP:s Carl Schlyter) att Arlanda, i likhet med många internationella flygplatser i världen, får namn efter en berömd svensk som gjort en stor insats för mänskligheten. Deras förslag är föga överraskande Raoul Wallenberg som räddade många judar till livet i slutet av andra världskriget. Jag sympatiserar med förslaget men tycker samtidigt att det har ett olyckligt konventionellt drag över sig.
Utan reflektion så räknar förslagsställarna själva upp andra exempel på namngivna flygplatser i världen:
Charles de Gaulle (Paris), John F Kennedy (New York), Willy Brandt (Berlin), John Lennon (Liverpool), Lech Walesa (Gdansk) är exempel på det.

Därutöver har vi Galileo Galilei i Pisa, Leonardo da Vinci i Rom.
Vad är gemensamt för alla dessa? Jo, de bär namn efter berömda män - det blir lite gubbigt! Inte en endaste kvinna!? Vad ger det för signaler? Att det inte finns några kvinnor som utfört storartade ting?

Raoul Wallenberg är definitivt värd att hedra, men som det moderna och jämställda (?) land som Sverige ändå är så skulle vi kanske hellre döpa Arlanda efter en svensk kvinna som är värd att hedra.
Jag vill bara väcka tanken.
Kanske Astrid Lindgren Airport?
Eller Heliga Birgitta Airport? (hon föddes dessutom bara någon mil från Arlanda)
Anna Lind Airport?

Eller Anita Ekberg Airport?
Nä, det sistnämnda var på skämt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar