söndag 7 juli 2013

Kvällsbus i Almedalen (?) – del 2


En av de sista kvällarna under Almedalsveckan ägnade jag åt att, i Frälsningsarméns kapell, lyssna på ett roligt och tankeväckande samtal mellan Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på tidningen Dagen, och den kände socialdemokratiske författaren, diktaren och debattören Göran Greider, tillika chefredaktör för tidningen Dala-Demokraten – tillika Årsta-bo. Jag har själv vuxit upp och levt större delen av mitt liv i Årsta, och har tidigare här på bloggen beskrivit min uppskattningför Göran Greiders dikter om denna södra ”stockholmsförort”.


Göran Greider gav denna kväll en målande och underhållande beskrivning av sin uppväxt och hur han redan i unga år skrev oerhörda mängder dikter (på baksidan av vänsterpartistiska flygblad), och att han bombarderade Bonniers förlag med manuskript tills de kapitulerade och gav ut hans första bok (ev blev det fel publicering eftersom man blandade ihop alla hans inskickade manuskript).
Han var som ung även mycket aktiv inom sport, men som han nu uttryckte det: ”Litteraturen räddade honom från idrotten”


Göran Greider är tydlig med att han inte är religiös i vanlig bemärkelse, men han menar att religiositeten är något som finns inbyggt i människan. Det finns däremot inte kyrkan, dogmer etc.
Han har själv en gång för drygt 10 år sedan upplevt en mycket stark Jesus-uppenbarelse, men förklarar den med att den typen av historiska personligheter som Jesus, Gandhi, Martin Luther King, alltid finns i våra medvetanden, och därför kan ”framkallas” (mitt ord, inte Görans) av t ex mental utmattning i kombination med djup depression, som i Görans fall vid tillfället.
 
Som sagt, Göran tror inte på Gud och hans tolkning av treenigheten kunde ev vara en rördgrön allians. Han menade också att, om Jesus skulle gå med i ett part så skulle det vara vänsterpartiet, möjligen socialdemokraterna – kanske t o m miljöpartiet, men där går gränsen!


Det var en mycket givande kväll, också med fina musikaliska inslag, och efter det tog jag en skön strandpromenad för att ytterligare njuta av den vackra miljön och den vänliga atmosfären med glada människor man mötte överallt.
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar