söndag 16 juni 2013

Sagor och troll i skolvärlden - och pengar som korrumperar

(Magnus Bard: Ur Dagens Nyheter 2013-06-16)

Den geniale satirtecknaren Magnus Bard publicerar i Dagens Nyheter idag ovanstående betraktelse av utbildningsministerns (och många andras) önsketänkande om skolan - men i stället tycks det gå alltmer troll i de kommersiella friskoleföretagen. Det tycks ju vara helt i linje med att det nu konkursade JB Education tidigare hette John Bauergymnasierna, uppkallade efter den legendariske illustratören!

I gårdagens Svenska Dagbladet gav Lärarnas Riksförbunds ordförande, Bo Jansson, sin syn på JB Educations totala misslyckande (vilket man själv kallar en framgång för systemet!?) och på friskoleuppgörelsen (Lärare ställs på bar backe).

Konkursen avhandlas också i en utförlig krönika i SvD:s Näringslivsdel (Bister skolavslutning i friskolevärlden).

Det ser ut som en tanke men är naturligtvis ett slumpens sammanträffande:
I SvD finns också att läsa om en vetenskaplig studie som bekräftar att kärleken till pengar gör människor korrumperade (!). Någon överraskad?

Våra skolor ska drivas av kärleken till kunskap med målet att alla barn ska ges lika goda möjligheter att utvecklas till kloka, medvetna medmänniskor och samhällsmedborgare. Pengar och kommersiell vinning är inte lämpliga drivkrafter i det sammanhanget. Det borde vara solklart för alla.

För en vecka sedan uppvisade Magnus Bard en annan klarsynt samhällskritisk observation som jag inte kunde låta bli att ta med här på bloggen. Nu i repris!

(Magnus Bard: Ur Dagens Nyheter 2013-06-02)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar