söndag 30 juni 2013

Almedalsveckan inledd med innovation!


Som första inslag deltog jag i ett intressant seminarium där Stefan Fölster, tidigare på Svenskt Näringsliv, numera på egna tankesmedjan Reforminstitutet, presenterade en ny skrift med titeln: Reformmanifest för pragmatiker - En riktig innovationsstrategi.

I den presenterar Stefan 7 reformer för ett mer innovativt Sverige, bl a öppna kvalitetsupphandlingar, en bra och tillgänglig redovisning av vad som faktiskt fungerar, samt att ge alla myndigheter ett innovationsansvar.
Därutöver att genomföra reformer på försök (och utvärdera FÖRE nationell implementering).

Med på seminariet var även Miljöpartiets näringspolitiska talesperson i riksdagen, Per Bolund som underströk behovet att förenkla regelverket, framförallt för småföretagare. Per pekade också på möjligheten att ändra i skattereglerna, t ex när det gäller innovatörers/företagares optionsbeskattning.

SEB:s Klas Eklund var hemlig gäst som gav gott betyg åt Stefan Fölsters bok "4,5 av 5 möjliga". I en av kommentarerna nämndes "Annie Lööfs kladdkaka", dvs ett försök till stimulanspaket med uppenbara brister.
Klas invände sedan delvis mot, eller nyanserade åtminstone, Stefan Fölsters kritiska syn på regelverken. Men alla var överens om behovet av minskad byråkrati. Ett intressant förslag vid seminariet var emellertid att för varje ny regel/bestämmelse, ta bort två gamla regler (!)

En livslevande innovatör och entreprenör deltog också, Solveig Sunnebo, som utvecklat en speciell buss för mobila förskolor. Enligt uppgift så går bussarna nu på export.
I mitt tycke ett intressant exempel på en social innovation baserad på en delvis teknisk utveckling!

Moderator Monica Renstig höll ihop det hela på ett bra och trevligt sätt och fångade upp många av frågorna från en engagerad publik.

Efter seminariet gick jag till hamnområdet. Där hamnade jag i en isoleringscell. Mer om det senare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar