söndag 19 maj 2013

MP-kongress i med- och motvind

Man blir en aning hänryckt! Lagom till Miljöpartiets kongress i Västerås nästa helg så presenterade Svenska Dagbladet idag Sifos Väljarbarometer som visar att MP ökar mest av alla partier, 2 procentenheter sedan sist vilket ger närmare 11% av väljarna och en klar plats som tredje största parti. Skönt! Ordningen återställd.

Glädjen över det tydliga ökande stödet bland väljarna grumlas en aning av signaler om att det vid kongressen inte kommer ges särskilt mycket utrymme åt den allestädes närvarande frågan om vinster i välfärden.
För egen del ser jag det som dubbelt olyckligt. Att blanda in kommersiellt vinsttänkande i den allmänna välfärden (vård, skola, omsorg) är inte hållbart i längden pga att det alltid kommer finnas oseriösa spekulativa aktörer som tvingar fram ett växande kontrollsystem som slukar alltmer resurser.

Eftersom det redan finns ett så tydligt motstånd mot vinster i välfärden hos väljarna så är det olyckligt att dra ut på det ofrånkomliga ställningstagandet att styra om till en värdebaserad välfärd som är till för människan (eleven eller patienten), inte för marknaden och kortsiktiga investerare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar