fredag 24 maj 2013

DN:s ledarsida tricksar på ohederligt sätt?

Dagens Nyheters huvudledare på torsdagen handlade om De grönas vägval. Intressant läsning om Miljöpartiets vägval samt tänkbara och otänkbara (?) framtida samarbeten. Men i slutet av texten blev jag besviken på DN:s ledarredaktion som på ett tricksande sätt försöker blanda bort korten:

"Frågan om vinster i välfärden är en vattendelare. På ena sidan står de med socialistiska instinkter som tycker att det är principiellt fel att det går att göra vinst på vård, skola och omsorg. Majoriteten och partiledningen står dock på andra sidan och försvarar i praktiken medborgarnas valfrihet och rätten att ha flera olika alternativ att välja på – om än ganska lågmält."

DN har fel. En majoritet av befolkningen liksom majoriteten av de miljöpartistiska politikerna vill ju inte ha vinstdriven välfärd. Det har visats i åtskilliga opinionsundersökningar. Vilka källor stödjer sig DN på när man hävdar motsatsen!?

Dessutom finns ju inget motsatsförhållande i att ta bort möjligheten till kommersiella vinstintressen i välfärden, och samtidigt ha en mångfald av utförare. Tvärtom! Till skillnad mot vad Miljöpartiet önskar så utgörs t ex en övervägande majoritet av friskolorna idag av kommersiella företag drivna av vinstintresse i första hand. Om möjlighet till vinstuttag togs bort så skulle mångfalden av idéburna skolor verkligen kunna blomstra!

Näe, DN:s ledarredaktion! Det var inget snyggt försök till manipulativ lobbying så här dagen före Miljöpartiets kongress.

Vi är ett gäng som skickat en replik till DN. Vi får se om de är så hederliga så de publicerar den...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar