torsdag 30 maj 2013

DN vägrar publicera korrigerande replikMed anledning av DN:s ledare torsdag 23/5 (http://www.dn.se/ledare/huvudledare/de-gronas-vagval) så är vi en grupp miljöpartistiska riksdags-, landstings- och kommunpolitiker som försökt framföra en korr
igerande replik, men detta har vi nekats av både DN:s ledarredaktion och Insändarsida. Det kallas inte Tredje statsmakten för intet!
Hursomhelst, då får vi försöka sprida repliken på andra sätt t ex via våra egna bloggar. Som nedan.
Det ironiska i sammanhanget är ju att MP-kongressen tydliggjorde DN:s felsyn, bara två dagar efter ledartextens publicering.
______________________________________________________

Insändartext:


På DN:s ledarsida diskuteras den 23/5 Miljöpartiets framtida vägval. I slutklämmen framförs följande angående vinster i välfärden:

"På ena sidan står de med socialistiska instinkter som tycker att det är principiellt fel att det går att göra vinst på vård, skola och omsorg. Majoriteten och partiledningen står dock på andra sidan och försvarar i praktiken medborgarnas valfrihet och rätten att ha flera olika alternativ att välja på."

Det är beklagligt att DN:s Ledarredaktion på detta sätt far med osanning och blandar ihop begreppen.
Vi miljöpartister som vill ha ex.vis en skola baserad på drivkraften att se människor utvecklas istället för att drivas av kommersiella vinstintressen anser, med stöd i åtskilliga opinionsundersökningar (SOM-institutet, Novus, Dagens Samhälle m fl), att vi representerar en majoritet av befolkningen liksom en majoritet av miljöpartiets kommun- och landstingspolitiker.

Förgäves har vi frågat DN:s Ledarredaktion vilket stöd man har för att hävda motsatsen?
Med Ledarredaktionens sätt att argumentera så är nästan alla länder i världen socialistiska (inkl USA och Storbritannien) eftersom Sverige är i det närmaste unikt i att fritt tillåta vinstuttag från vård, skola och omsorg.

Avslutningsvis vill vi understryka att det inte finns något motsatsförhållande mellan icke vinstdriven välfärd (not-for profit) och en mångfald av utförare. Tvärtom! Miljöpartiet vill ju se fler idéburna verksamheter, vilka idag tyvärr har svårt att konkurrera med stora kommersiella koncerner ägda av riskkapitalbolag. Idag är 70% av Sveriges friskolor vinstdrivna och endast 30% idéburna. Vi vill se det omvända förhållandet vilket skulle innebära större valfrihet för medborgarna!

Som landets tyngsta och mest tongivande ledarsida bör DN:s Ledarredaktion hantera fakta på ett hederligt och varsamt sätt.

Vi som undertecknar är riksdags-, landstings- och kommunpolitiker för Miljöpartiet:
Annika Lillemets, Michel Silvestri, Nils Hillerbrand, Marie Åkesdotter, Olof Olsson, Ingegerd Akselsson Le Douaron, Peter Bylund, Maria Bergom Larsson, Lena Klevenås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar