lördag 25 maj 2013

Blocköverskridande överenskommelse om friskolor

Häromdagen kom den tidigare så låsta friskolekommittén ut med en plötslig blocköverskridande överenskommelse som överraskade många av oss. Dagen före Miljöpartiets kongress så ansluter sig alltså MP:s ledning till nya regler för fristående skolor där det inledningsvis förklaras att:

"Sverige har en modell på skolområdet som innebär att fristående skolor kan gå med vinst. Det är kommitténs uppfattning att den möjligheten ska finnas kvar..."

Ridå.

Jag har förståelse för att de flesta partier inför valåret 2014 vill undvika "heta potatisar" där man riskerar att skrämma bort väljare. Ett parti bör ju samtidigt ha en tydlig vision om vad det är för samhälle det vill bidra till. Och partiet ska gärna i någon mån skilja sig från andra partier så att gränserna inte suddas ut. Det kan vara en svår balansgång.

Som sagt, jag har förståelse och respekt för ovanstående dilemma. Men jag är också övertygad om att vi skjuter ett växande problem framför oss. Av beräknad feghet? Jag ogillar feghet. En framåtblickande politik om ett bättre samhälle kan aldrig grundas på feghet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar