söndag 21 april 2013

Till Monets trädgård - med tåg eller flyg?


I Dagens Nyheter läser jag idag om en Promenad för alla sinnen i den franske målaren Claude Monets trädgård i byn Giverny, åtta mil från Paris. Det återuppväcker härliga minnen från mitt och hustruns besök där förra påsken. Tyvärr så var det för tidigt för att blåregnet vackert skulle pryda den japanska bron över en damm smyckad med blommande näckrosor. Men trädgården är ändå så fiffigt anlagd att man kan avnjuta olika sorters blomster beroende av säsong. Därför fanns det en hel del att njuta av även i tidiga, och ganska kyliga, april förra året. Fotona är tagna vid vårt besök.


Monets trädgård.som har 600 000 besökare varje år, drivs av en stiftelse, Fondation Claude Monet. Om man inte har möjlighet att besöka trädgården IRL så är stiftelsens hemsida värd ett besök.


I DN-artikeln så rekommenderas föredömligt att ta sig till Frankrike och Giverny med tåg, och njuta även av själva resandet i lagom tempo. Det ständigt lika märkliga är ju emellertid att tågresan kostar ca 3000 kr medan flygresan kostar endast en tusenlapp. Återigen blir det väldigt tydligt att något är galet. Genom att ta flyget så orsakar jag en mycket större negativ påverkan på miljö och klimat. Hur kommer det sig att flyget fortfarande är så kraftigt subventionerat - av oss skattebetalare!?
Flyget borde i högre grad bära sina egna kostnader, inklusive en rättvisare koldioxidskatt.Hmm, för att lugna sinnet en aning så kanske det är läge att ta sig till Millesgården på Lidingö för att se den aktuella utställningen Målare i Normandie, Underbara impressionister, där bl a verk av Monet ingår.1 kommentar:

  1. Jag skulle också vilja åka dit.

    Däremot så är prisskillnaden givetvis beroende på konkurrensen inom flyget. Vad avser tåg så finns ju inte det. Och det tar ju mycket längre tid. När flyget är framme i Paris så har tåget kommit in på Linköpings C... (Du fattar vad jag menar).

    SvaraRadera