onsdag 17 april 2013

Nya Karolinska försenas och fördyras

 
I Svenska Dagbladet meddelas idag att den slutgiltiga invigningen och driftsättningen av Nya Karolinska Sjukhuset i Solna (NKS) kommer skjutas upp ett halvår och att kostnaderna ökar med 600 miljoner kronor. Anledningen är att man pga vårdplatsbristen beslutat att bl a bygga några extra våningar på den s.k. strålbunkern. Landstingsrådet Stig Nyman (KD) uttalar i sammanhanget att han vill väcka frågan om att upplösa sammanslagningen mellan Karolinska Solna och Karolinska Huddinge. Ett intressant uttalande utifrån ett regionalpolitiskt perspektiv tycker jag, men det finns naturligtvis många aspekter att väga in.
För den som vill höra mer av både Stig Nyman och undertecknad när det gäller NKS så rekommenderas ett inslag på YouTube där ett par duktiga elever från en medieutbildning intervjuat oss båda (enligt uppgift så ställde finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl inte upp...)
Rent allmänt så visar inslaget ganska tydligt att Stig Nyman och jag har lite olika syn på NKS, vårdplatser och OPS. I inslaget så nämner förresten Stig även planerna på en tillbyggnad ovanpå strålbunkern.

(I inlägget ses dagsfärska foton av det pågående bygget)

2 kommentarer:

  1. Du nämner i inslaget att OPS kan innebära att den trygghet det innebär är skenbar, och att skattebetalarna i slutändan kan få stå för riskerna i alla fall. Hur kan det komma sig?

    SvaraRadera
  2. Tack Markus för bra fråga! Detta har jag nu försökt utveckla och förklara i ett senare blogginlägg här:
    http://pestosilvestri.blogspot.se/2013/04/angaende-nks-dyr-ops-ger-falsk-trygghet.html

    Där hänvisar jag till en utfrågning i det brittiska parlamentet där det nämns exempel på OPS- (eller PPP-) affärer där uppdragstagare hoppat av affären och lämnat kommunen eller landstinget (och skattebetalarna) i sticket, bl a Innisfree.

    SvaraRadera