fredag 26 april 2013

Debatt om New Public Management - på Karolinska och i Bromma!

Ikväll så anordnades på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, på initiativ av en engagerad läkare, en paneldiskussion om dagens styrmodell för välfärden, New Public Management. Denna styrmodell innebär i princip att vård, skola och omsorg "ska leka affär".

Det stora dragplåstret, som bidrog till att fylla hela Birke-aulan, var utan tvekan journalisten och författaren Maciej Zaremba som alltså skrivit de oerhört uppmärksammade artiklarna om Den olönsamma patienten.

Medverkade gjorde även bl a oppositionslandstingsrådet (S) Helene Hellmark Knutsson (till vänster i panelen).


Jag hann lyssna på Maciej Zarembas inledning, men tyvärr inte mycket mer än så. Däremot, innan jag var tvungen att rusa, så passade jag på att direkt ur handen på förläggaren Svante Weyler köpa Maciej Zarembas busfärska bok Patientens pris - ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden.

Boken väckte intresse bland människorna på MP Brommas öppna medlemsmöte, som jag tillsammans med Annika Hjelm, var inbjuden till för att diskutera den motion vi lagt i landstingsfullmäktige: Tryck på pausknappen! Det är dags att utvärdera konkurrensutsättningen i vården. Det var alltså en ödets ironi att jag tvingades lämna Zarembas framträdande inför hundratals vårdanställda för att medverka på Miljöpartiets lokalmöte i Bromma på samma tema.

Sammantaget kan jag säga att vi hade en mycket bra diskussion, tillsammans med bl a partiets hälso- och sjukvårdspolitiska talesperson i landstinget, Helene Öberg. En känsla från denna kväll är att de indignerade stämningarna mot NPM ökar successivt i omfattning, och det vore både märkligt och olyckligt om inte MP i sammanhanget lyckades tydliggöra sin inställning.

Jag menar att MP måste erkänna och våga diskutera de segregerande effekterna av det fria valet, vilket är ganska tydligt inom dagens skola, det finns bevis för det inom äldreomsorgen och risker kan anas även inom hälso- och sjukvården.

Kanske bör partiet snarast möjjligt landa i slutsatsen att konkurrens och valfrihet leder till ojämlikhet och segregation - MEN om vi ser det som viktigt att behålla valfriheten så ska den åtminstone vara idéburen, inte kommersiellt inriktad..

Hursomhelst, det var en intressant och mycket givande kväll som förhoppningsvis utgör en konstruktiv fortsättning på en nödvändig diskussion, inom MP och mellan medborgarna. Vilken välfärd vill vi ha i framtiden?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar