lördag 9 mars 2013

En REVA i migrationspolitiken


Med rätta så har många reagerat på polisens kontroller av personer med utländskt utseende. Förmodligen något felaktigt så har detta arbetssätt förknippats med REVA. Denna förkortning står för "Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete"(!)

Grundkonceptet, att öka antalet kontroller av "misstänkta papperslösa", går dock knappast att ta fel på. Och dessa ansträngningar har delvis gått ut på att polisen i Stockholms tunnelbana haffat plankare för att utföra identitetskontroll. Dessutom så har detta gärna gjorts på personer med icke-svenskt utseende (hur nu det tolkas?). Och kanske även utan att de misstänkta ens plankat!?

Samhällstendenser som denna ter sig fullkomligt (rätts)vidriga, tvärtemot vad REVA-förkortningen utlovar. Och vi är som sagt många som reagerat, tack och lov! Idag samlades vi i tusental i Kungsträdgården för att demonstrera mot detta med uppmaning till en humanare migrationspolitik, och stopp för ett meningslöst polisarbete som ger obehagliga associationer till andra länder, och till andra tider som knappast är smickrande för den svenska demokratin.

Den migrationspolitik som Miljöpartiet varit med och förhandlat fram med den styrande Alliansen borde i realiteten vara bättre än dagens. Hur når vi dit?

2 kommentarer:

 1. Maria Ferm har ju sagt att MP inte varit med och godkänt Reva. Hur är det? Och i Stockholm var det ca. 1000 deltagare. Inte tusentals.
  En fråga till dig är hur polisen skall hitta de som inte har asylskäl? Skall dom alls försöka?

  SvaraRadera
 2. Tack Robert för din kommentar. Vad gäller din första fråga så är det sannolikt på det viset, men å andra sidan så har som sagt REVA en delvis annan, bredare betydelse än bara papperskontroller i T-banan.
  Vad gäller ditt påstående om antalet som demonstrerade i Kungsträdgården igår så var jag på plats och min bedömning är att den siffra som nyheterna rapporterade (bl a Rapport), dvs 2000, var korrekt eller kanske rentav i underkant.
  Och så till dina sista frågor: Polisens resurser ska läggas på att utreda och lösa brott, och få människor att känna ökad trygghet. I den mån jakt på papperslösa ingår i detta så ska det ske utifrån tydliga indikationer med riktade insatser. Definitivt inte genom att i tunnelbanan slumpvis kontrollera människor som man tycker har utländskt utseende. Med en sådan strategi hamnar vi på ett sluttande plan som inte lutar åt rätt håll sett till att Sverige ska vara en demokratisk rättsstat.
  Se gärna DN:s Viktor Barth-Kron förklara detta på ett objektivt sett:
  http://www.dn.se/webbtv/nyheter/reva-kan-rasera-fortroendet-for-polisen/

  SvaraRadera