fredag 15 februari 2013

Reinfeldt i styv kuling - del 1

Efter en månads tystnad på bloggen så kan jag inte hålla mig längre. Efter ett möte med Miljöpartiets lilla landstingsgrupp (ledamöter och ersättare som ska tjänstgöra i landstingsfullmäktige på tisdag) så är det med dubbelt höjda ögonbryn jag senare på kvällen tar del av TV-nyheterna.

Redan under vårt MP-möte så nämndes namnet Reinfeldt (av undertecknad, måste dock erkännas). Detta med anledning av intressanta uttalanden om ansvarsfördelningen rörande sjukvårdskrisen i Stockholm (KS ledning får kritik, Filippa Reinfeldt får kritik, Karolinska frågande till Reinfeldts påståenden. Som om inte detta vore nog så passade sjukvårdslandstingsrådet på att i sammanhanget jämföra Danderyds sjukhus och det privatdrivna Capio St Görans sjukhus med en retorisk fråga hur det kan komma sig att det sistnämnda sjukhuset kan bedriva likvärdig vård men till lägre kostnad. Med all respekt för Capio St Görans sjukhus så misstänker jag att detta är lite som att jämföra äpplen och päron. Dessutom kan man undra vad det har med ett av norra Europas största universitetssjukhus, Karolinska, att göra?

Eller är Alliansens strategi att successivt stärka motiven för att bryta upp även Karolinska Universitetssjukhuset i mindre enheter som kan privatiseras? Personligen anser jag att en "utförsäljning" av Karolinska Universitetssjukhuset skulle innebära stora risker för den framtida regionala hälso- och sjukvården.

Stockholms läkarförening kommenterar i sammanhanget att när det gäller antal vårdplatser per medborgare så ligger Sverige lägst i västvärlden -  och Stockholm ligger lägst i Sverige...
Detta som ett resultat av en medveten politisk strategi från Alliansens och Moderaternas sida?

Från oppositionens sida är det naturligtvis inte bara MP som har invändningar. Särskilt skarp i kritiken har Socialdemokraternas Helene Hellmark Knutsson varit:
Vårdkrisen är Filippa Reinfeldts fel

Karolinska Universitetssjukhusets chef, Birgir Jakobsson, blev "tagen på sängen" av sjukvårdslandstingsrådets kritiska utspel och vill gärna prata med Filippa Reinfeldt för att nyansera och korrigera hennes bild av saker och ting.

Som om inte ovanstående hade orsakat tillräcklig kuling så har Filippa Reinfeldt därefter gått ut med nyheten att det redan om en månad (!) ska öppnas en avlastande lättakut "bredvid" Danderyds sjukhus (Filippa Reinfeldt i tvist efter löften).
Jag använder den specifika prepositionen eftersom även Danderyds sjukhusledning, m fl, tycks ha blivit tagna på sängen av detta Reinfeldt-utspel, vilket fick sjukvårdslandstingsrådet att förtydliga i kvällens TV-nyheter att  lättakuten, "bredvid" Danderyds sjukhus, ska drivas av annan vårdgivare än DS (?)
Även det förmodligen en nyhet för Danderyds sjukhusledning...

Med tanke på det allvarliga läge som stockholmsvården hamnat i (sjuksköterskebrist, stabsläge och stängda avdelningar på det största sjukhuset) så känner man sig knappast lugnad av ovanstående. Tvärtom! Oberoende uppskattningar menar att Stockholmsregionen behöver 500 nya vårdplatser. Hur - och när - ska det behovet tillgodoses?

Det är hög tid att någon tar ett seriöst òch långsiktigt ansvar för Stockholms hälso- och sjukvård, och att detta sker i en respektfull och saklig dialog med de chefer och den personal som ska utföra vården. Men tyvärr så är det ett och ett halvt år kvar till valet...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar