torsdag 3 januari 2013

Om öronfiffel och pottvisslingar

Helene Öberg, Miljöpartiets sjukvårdspolitiska talesperson, reagerar med rätta på det blankettfiffel som företaget Hörsam skickat ut till nuvarande samt tidigare kunder. Detta som en "anpassning" till vårdvalet inom hörselvård. Blanketten som företaget skickat ut är förvillande lik landstingets egen blankett, men istället för att innehålla samtliga 32 valbara mottagningar så står där bara Hörsams fem egna.

- Att erbjuda vård är inte som att sälja tvättmedel. Vårdföretag får inte missbruka sitt uppdrag via landstinget genom att marknadsföra sig på det sätt som Hörsam har gjort. Landstinget måste också bli mycket bättre på att se till att vårdbolagen sköter sig så att människor får tillförlitlig information innan de gör sina vårdval, säger Helene Öberg.

Som om inte detta vore nog så påpekar Datainspektionen att företag inte har rätt att behålla tidigare kunder i sina register mer än ett år. Därefter ska registeruppgifter uppdateras och rensas. Hörsams VD anger dock själv i intervjun att man har behållit personer i registret i "många år" efter att de varit aktiva kunder.
Se hela nyhetsinslaget här:
Hörselföretag anklagas för att ha vilselett patienter

En annan "nyhet" de senaste dagarna, som på sätt och vis också associerar till hörsel (!) handlar om vad som förhoppningsvis är en trend, att tidigt pott-träna barn så att de slipper använda blöjor i onödan. Därmed löper barnet mindre risk att drabbas av urinvägsinfektioner och blöjeksem. För att inte tala om miljövinsten!
Anledningen till att jag satt "nyhet" inom citationstecken ovan är att detta publicerades i bl a Svenska Dagbladet för flera år sedan (Forskare följer bebisars potträning i Vietnam). Det tycks vara den då påbörjade forskningsstudien av professor Anna-Lena Hellström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som nu rapporteras i bl a Dagens Nyheter (Tidig potträning minskar risken för infektioner).

Metoden går ut på att föräldern läser av signaler om att barnet behöver uträtta sina behov och då ger en signal i form av en vissling som barnet lär sig känna igen. På detta sätt kan bebisar pottränas redan från tre månaders ålder.

Jag försökte söka på webben efter information om hur stor konsumtionen av barnblöjor är i Sverige. Det finns säkert mer officiella sajter men jag tyckte ändå att Nathalie gjort ett seriöst - om än något motvilligt - försök till uppskattning på sin blogg Nat0 utifrån en tentamensfråga i Industriell ekonomi:
Totalt ca 1 miljard blöjor per år till ett värde av närmare 3 miljarder kronor. Knappast försumbart.

Av detta kan man dra åtminstone två slutsatser:
  1. En drastisk minskning av blöjkonsumtionen för barn skulle vara en välgärning för miljön (på flera sätt, kanske även med tanke på antiobiotikaförskrivning etc)
  2. En sådan minskning ligger sannolikt inte i blöjtillverkarnas intresse...

Kanske någon som har mera hårda fakta kring detta?
Det gäller ju att  vara lyhörd för bra idéer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar