torsdag 15 november 2012

Zlatan kung - på solkad arena

För en månad sedan så jublade vi över miraklet i Berlin, dvs den osannolika upphämtningen (4-4) mot Tyskland i en viktig VM-kvalmatch i fotboll. Oavsett partifärg så gladdes nog alla svenskar åt bilderna av vår statsminister som glädjestrålande studsade upp i luften, intill en måttligt road Angela Merkel.

Ikväll var det dags igen för ett nytt fotbollsmirakel. Det svenska herrlandslaget gjorde en mycket god insats mot England, men det går inte att blunda för att matchresultatet blev Zlatan-England 4-2. Vår supernova till fotbollsstjärna exploderade med 4 vackra och imponerande mål. Det första målet med en lätt tåfjutt på retur, vilket såg betydligt enklare ut än det var. Tvåan som var ett ryck med perfekt bröstnedtagning följd av ett lika perfekt volleyskott. Trean en genialisk, låg frispark där Zlatan tydligt annonserade att denna skulle gå direkt på mål - och in. Och som inte det vore nog, avslutningsvis en helt galen cykelspark i mål från närmare 30 meter, efter en ännu galnare utrusning av målvakten Hart.

Zlatan Ibrahimovic är en världsstjärna och konstnär, och vi ska vara tacksamma att vi fick honom till vårt land och att han är svensk. Detta med tanke på dagens tidigare avslöjande om främlingsfientliga uttalanden av en riksdagsman.

Zlatan visade ikväll, i en historisk invigningsmatch på nya Friends Arena, att han är kung på planen. Det enda smolket i glädjebägaren är att vår nya nationalarena under lång tid framöver kommer förknippas med mutor och korruption (Det var knappast av överdriven generositet som Swedbank överlät namnet på arenan). Detta är i sig djupt tragiskt och bekymmersamt eftersom det stärker bilden av att korruptionen ökar i Sverige, trots den präktiga självbild vi har. Korruption och mutor är en samhällsröta som definitivt inte hör hemma i en väl utvecklad och välmående demokrati.
Nu har en fantastisk arena fått en storartad fotbollsinvigning denna magiska kväll. Korruptionsstämpeln måste tvättas bort, från Friends Arena och i hela det svenska systemet!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar