lördag 10 november 2012

Om Apoteket, självtester och rymdgubbar

I gårdagens DN så slogs det upp som en stor nyhet att Apotekets självtester döms ut. Det var kanske lite av en överdrift om man läser artikeln i sin helhet, men icke desto mindre så är det ett viktigt budskap att man inte blint kan lita på denna typ av enkla "labb-analyser" som man kan utföra på egen hand, hemma.
Detta är något som vi biomedicinska analytiker har varnat för i många år, eftersom det i grund och botten är vi som är experter på kvalitetskontroll och kvalitetssäkring av laboratorieanalyser.

Förresten så skrev jag här på bloggen redan för tre veckor sedan om en ny viktig riksdagsmotion på detta tema som riksdagsledamoten tillika biomedicinska analytikern Lena Asplund inlämnat till Sveriges riksdag:
Riksdagsmotion som kan rädda liv

En god vän på Vårdförbundet har också bloggat om gårdagens "nyhet" och fått en rolig kommentar som syftar på Apotekets TV-reklam för dessa självtester, nämligen att de biomedicinska analytikernas kunskap och kompetens kan inte ersättas av UFOn och utomjordingar. Så sant som det är sagt!

En kuriositet i sammanhanget är att Apotekets marknadsdirektör Eva Fernvall, som uttalar sig i DN-artikeln, är f.d. ordförande i Vårdförbundet tillika biomedicinsk analytiker. Jag har haft förmånen att samarbeta med Eva under tiden hon var ordförande i Vårdförbundet och jag samtidigt var ordförande i de biomedicinska analytikernas professionella yrkesorganisation, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, IBL. Eva är en av få personer som jag verkligen ser upp till pga hennes stora klokhet och kompetens. Därför tycker jag det är något av en ödets ironi att just Eva ska behöva försvara dessa självtester när hon vet själv att det alltid kommer finnas frågetecken kring användandet av dem.

OBS! Ovanstående innebär inte att jag själv kategoriskt dömer ut självtester och patientnära analyser, men det är viktigt att de är riktigt kvalitetskontrollerade och att de används på ett korrekt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar