fredag 30 november 2012

FoB på KISP med PMS, tenta på KI, SSS på KTH + skola i bara MessingenTorsdag: En vanlig dag på "jobbet" inleddes, efter en koll i mejlboxen, med möte med landstingets Forskningsberedning (FoB). Idag på utflykt, närmare bestämt på Karolinska Institutet Science Park (KISP) i Solna. KISP finns även i Huddinge vilket är viktigt för att eftersträva balansen i den regionala utvecklingen.


Vid FoB fick vi information bl a om forskning (och lite utbildning, ffa "praktik" för sjuksköterskor...) på Södertälje sjukhus.
Den avslutande punkten var en fd KI-forskare, numera VD för Umecrine mood som utvecklar ett läkemedel mot svår PMS. Mycket intressant! Enligt uppgift så är nämligen upp till 5% av kvinnor drabbade på ett sådant sätt att det leder till höga sjukskrivningstal, och i vissa fall t o m till depression och självmordsförsök.

Efter mötet var det bara till att ta sig genom snöglopp till andra sidan Karolinska vägen för att examinera studenter i Biosäkerhet (nej, det handlar inte om film).
Efter examinationen bar det iväg till första kvällsmötet, på KTH, med andra studenter för att diskutera hur nätverket Stockholm Students for Sustainability ("Triple S") ska utvecklas vidare. Triple S är tänkt att vara ett tvärvetenskapligt nätverk för studenter från alla universitet och högskolor i stockholmsregionen. En idé som konkretiseras alltmer är en årlig Studentkonferens om hållbar utveckling där blivande ingenjörer och vårdpersonal brainstormar med blivande designers och konstnärer för att hitta lösningar på energiförsörjning och växthuseffekt. Kan bli hur kul och spännande som helst!

När jag lämnade KTH så noterade jag att man på ett föredömligt sätt sparar el genom att ha en nedsläckt julgran - eller så tänder man först till Första advent?


Efter det inspirerande mötet med studenterna så satte jag mig på pendeltåget för hemresa till Väsby och dagens sista evenemang: ett öppet skolmöte i nybyggda Messingen, arrangerat av tidningen Vi i Väsby för att bidra till dialog och kreativa förslag hur Väsbys skolor ska bli bättre. Ett bra initiativ av tidningen! Och ett bra, konstruktivt möte!

Nöjd med denna vintertorsdag så pustar jag ut hemma på Torsåker och börjar ladda för nästa dag.
Hmm, fredag? Just det ja! Kadettskolan på Karlbergs slott för VILÄR-konferens!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar