lördag 27 oktober 2012

Moderat ordförande som gör för mycket? Eller inget alls?

Sedan någon månad tillbaka har det varit en del rabalder kring den numera f.d. ordföranden i produktionsstyrelsen i Upplands Väsby. Produktionsstyrelsen är den kommunala nämnd som ansvarar för utförandet av välfärdstjänster som skola och äldreomsorg i "egen regi", dvs där Väsby Välfärd är utförare.

Som jag nämnt tidigare så tycker jag att den avgångne ordföranden på ett positivt sätt har uppvisat höga ambitioner när det gäller framförallt att lyfta skolresultaten i vår kommun. Han har också hanterat mötena på ett föredömligt sätt, även när det har stormat en del, som när han tillsammans med övriga borgerliga majoriteten drev igenom beslutet om att skrota den kommunala hemtjänstens dagverksamhet. Däremot så har vi emellanåt, av naturliga skäl, haft helt olika ståndpunkt i viktiga frågor (t ex hemtjänsten...).

Hursomhelst så kom beskedet om ordförandens avgång ganska abrupt efter sommaruppehållet. Det har också debatterats en hel del om det märkliga "avgångsvederlag" han fått, motsvarande 4 månaders kommunalrådsarvode - totalt drygt 200 000 kr av våra skattemedel. Detta med tanke på att han enligt uppgift har gått direkt till nytt jobb inom Moderaternas organisation. Se t ex sid 8 i veckans nummer av lokalbladet Vi i Väsby.

Den senaste veckan har slöjan dragits undan och det tycks nu stå utom allt tvivel att den förre ordföranden, tillika ganska nyblivna kommunalrådet, helt enkelt fått sparken. Om jag uppfattat rätt så grundar det sig, inte i misskötsel på något sätt, utan snarare att han varit alltför pådrivande i förändringsarbetet inom skolan, utan att det hunnit förankras i tillräcklig grad.

Från oppositionens sida ifrågasätter vi naturligtvis det riktiga i att kommunstyrelsens ordförande samt kommundirektören, helt på eget bevåg sluter en överenskommelse om avgångsvederlag (=fallskärm?) på detta sätt när man avsätter ett förtroendevalt kommunalråd.

Detta är en märklig soppa på flera sätt, där sista ordet inte är sagt ännu.

Eftersom Moderaterna är ett av de två största politiska partierna i vårt land så är det intressant att observera hur man hanterar medarbetare och förtroendevalda inom den egna organisationen. Ett nyligen avhandlat exempel rör censuren av en, uppenbarligen alltför frispråkig moderat bloggare: Efterlysning: Marias blogg!? Moderaterna och yttrandefriheten

Apropå moderata ordförandeposter och yttrandefrihet så kan jag inte låta bli att kort reflektera över mina erfarenheter från landstingsstyrelsens forskningsberedning där jag sitter som Miljöpartiets representant. Denna viktiga beredning, som ska lägga grunden för beslut rörande forskning, utveckling och utbildning vilket i sin tur ska leda till bästa möjliga hälso- och sjukvård, har en mycket erfaren och skicklig ordförande i Stig Nyman (KD). Andre vice ordförande i beredningen är Anders Lönnberg (S), även han med stor erfarenhet och kunskap inom detta område.

Och just med anledning av detta så blir det så extremt tydligt att forskningsberedningens 1:e (!) vice ordförande (en moderat landstingspolitiker), dvs den som skulle behöva ta ordförandeklubban om Stig Nyman får förhinder, är så extremt passiv i detta sammanhang. Under de nu två åren som jag suttit i beredningen så kan jag inte påminna mig ett enda tillfälle då denna 1:e vice ordförande har yttrat ett endaste ord under mötet. Varför innehar man då ett sådant uppdrag, om man uppenbarligen saknar intresse för området? Det övergår mitt förstånd. Och samtidigt tycker jag nästan lite synd om personen ifråga.

Nåväl, jämfört med inledningen av detta blogginlägg så är alltså detta ett helt motsatt exempel, dvs en ordförande (1:e vice) som förefaller göra närmast ingenting i sitt förtroendeuppdrag, åtminstone att döma av (den bristande) aktiviteten vid de senaste årens möten.
Men vad vet jag? Det sker kanske massor bakom kulisserna, och Moderaterna tycks ju ha en bakomliggande strategi i allt som sker - ytterst formulerad av Herr Spinndoktor Schlingmann!?  ;-)
2 kommentarer:

  1. Ang Johnas Hjelmstrands 210000 kronor avgångsvederlag , om han fått sparken eller ej, Det borde vara lite rakare puckar, den här typen av informations missar smakar illa , Så vad hände egentligen ,på riktigt

    SvaraRadera
  2. Informationsmiss är nog inte riktigt rätt benämning.
    Se gärna den intressanta interpellationsdebatten i denna fråga på Upplands Väsbys webb-TV:
    http://play.upplandsvasby.se/public/Player.aspx?SessionFactID=46&MeetingID=7&SessionName=Kommunfullm%C3%A4ktige+2012-10-29&CatID=3&Search=&Embedded=0&dtmEntry=&intFullMeeting=1

    SvaraRadera