måndag 22 oktober 2012

Även en blind höna - Expressen om marknadsdyrkan

Jag ber seriöst arbetande journalister om ursäkt men jag kunde inte låta bli den lite nedlåtande rubriken om en av våra kvällsblaskor. Man blir nämligen ibland positivt överraskad, t ex när Expressen publicerar en krönika med rubriken:
Högerns blinda marknadsdyrkan

Det är Expressens Anna Dahlberg som bl a skriver:
I stället för att föra en seriös debatt om vinster i välfärden ägnar sig borgerligheten åt att extremiststämpla meningsmotståndare. Det är beklämmande.

På annat ställe skriver hon:
Det är den svenska högern som har intagit en extrem hållning i vinstfrågan. Sverige har förvandlats till en experimentverkstad för välfärdstjänster. Inget annat land i världen - med undantag för Chile - tillåter vinstdrivande aktiebolag att etablera sig på skolans område med hjälp av skattepengar. Principen om att skolan ska vara icke vinstdriven är självklar till och med för de konservativa i Storbritannien. Få skulle anklaga dem för att vara smygsocialister.

Det är en bra och tänkvärd krönika som Anna Dahlberg skrivit. Intressant är att hon inte kan undvika att komma in på det som jag ser som själva kärnproblematiken, mer än frågan om vinster, dvs konkurrensutsättningen och det fria valets konsekvenser:

För en elev som har hamnat i en dålig skola eller en skröplig äldre som inte får sin blöja bytt kan det exempelvis vara svårt att byta utförare. Man kanske inte ens har förmågan att bevaka sina egna intressen.

Det är detta som riskerar att leda till en ökad segregering. Och det är precis det vi ser idag i den svenska skolan.
Anna Dahlberg menar att detta ska undvikas genom hårdare kontrollsystem. Det är gott tänkt, men jag blir alltmer övertygad om att vi bör undvika att hamna i alltmer rigorösa, omfattande och komplexa inspektions- och kontrollsystem, med inrättande av nya granskande myndigheter. Detta slår undan benen på den tillit och professionalitet som måste genomsyra all verksamhet i vård, skola och omsorg. Därutöver kan ett sådant kontrollbyråkratins monster sluka precis hur mycket resurser som helst. Det blir ett svart hål för skattepengar vilka hellre skulle gå till att hjälpa skolbarn, gamla och sjuka.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar