söndag 23 september 2012

En tyst minut för alla utrotade arter

Direkt från avslutningen av Power Shift 2012, som utspelades på Sergels torg och i Kulturhuset, så tog jag mig till Norra Djurgården och Stora Skuggan. Där i Ekoparken finns på en kulle Livsröset vars syfte är att utgöra ett minnesmärke över alla de djur och växter som utrotas i allt snabbare takt. Pga människans inverkan så sker detta minst 100 gånger snabbare än vad som är "normal" takt för arter att dö ut. Förutom att detta har etiska implikationer (vilken rätt har människan att utrota annat liv på jorden?) så riskerar det också att få förödande ekologiska konsekvenser där vi tycks vara på väg att undergräva och i värsta fall rasera ekosystem som vi själva är beroende av, för rent vatten, ren luft, livsmedel mm.


Vid Livsröset deltog jag ikväll vid en enkel ceremoni för att uppmärksamma och minnas utrotade arter. På det växande minnesmärket placerades stenar till minne av bl a vandringsduvan och den japanska floduttern.


Jag rekommenderar ett besök i Ekoparken, samt en kort stunds reflektion uppe på kullen med Livsröset. Glöm inte att ta med en sten!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar