måndag 4 juni 2012

Serafen och Nya Karolinska - dyra misstag av Alliansen


I tidningen Dagens Samhälle nr 21 läser jag att ”Skanska vill sälja Nya Karolinska”. I den omfattande och superhemliga upphandlingen – där endast ett (1) anbud inkom – så blev det ju ett konsortium (Swedish Hospital Partners) bestående av byggbolaget Skanska och brittiska riskkapitalbolaget Innisfree som tog hem ”segern”.

Själva byggkostnaden ska uppgå till knappt 15 miljarder kronor, men hela det 30-åriga (!) avtalet är värt totalt minst 52 miljarder kronor. Men redan nu signalerar Skanska, föga förvånande, att man vill sälja sin andel (50%) till Innisfree. Som sagt, inget konstigt med det egentligen. Det anmärkningsvärda är att den styrande alliansen enligt uppgift uppdragit åt advokatfirma Mannheimer och Swartling att undersöka vad det skulle kosta att riva upp avtalet i förtid. Det är naturligtvis möjligt men skulle bli mycket kostsamt för landstinget. Som om inte OPS-lösningen vore kostsam nog från början!
Det senare tydliggörs av en annan utredning där landstinget lejt konsultfirman McKinsey att titta på varför Nya Karolinska är dyrare att bygga än liknande sjukhus utomlands. Och detta tycks i sin tur ligga i linje med en annan utredning där landstinget undersöker möjligheterna att i efterhand få mer betalt för den ”bortskänkta” vårdcentralen Serafen. Man tar sig för pannan! Varför kan inte Alliansen se till att göra rätt från början istället!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar