lördag 26 maj 2012

MP-kongress i Björkarnas stad!


Efter en nattlig tågresa som gav en ungdomlig känsla av sommarkollo, så är jag nu alltså i Umeå för Miljöpartiets kongress.

Tåget anlände Björkarnas stad fredag morgon och efter en snabb frukost så kastades vi omedelbart in i ett intensivt arbete under närmare tolv timmar. Bl a förbereddes beslutsunderlag rörande propositioner (partistyrelsens förslag) och motioner (övriga medlemmars förslag). Hetast debatt var det som väntat rörande vinstuttag från skolan. Partistyrelsens förslag är mycket bra, men många av oss kongressdeltagare (m fl) tycker att hinder för vinstuttag borde formuleras tydligare och har inlämnat en motion om detta. Läckage av skattemedel är inte acceptabelt i vår mening.
Vi får se vad beslutet blir senare under kongressen.

Fredagskvällen avslutades med en trevlig middag med originell goth-inspirerad underhållning i form av Morganas döttrar. Som synes på bilderna så fängslades inte minst de medföljande kongressbarnen framme vid scenen av denna kombinerade ljus- och magdans-show (!) Senare följde ösig live-musik med ett band som jag tyvärr missat namnet på, och så småningom disco för dem som så önskade.Lördagens höjdare (så här långt) är partisekreteraren AndersWallner som hållit ett mycket bra och entusiasmerande tal för oss ca 700 kongressledamöter. Några av hans budskap var att vi inte behöver jämföra oss internt vem som är ”grönast”. Det räcker att konstatera att Sverige inte är tillräckligt grönt, och fokusera på att avhjälpa det. Ett recept för det är Klimatterapi som nu formulerats i sju punkter.


En annan höjdare – i dubbel bemärkelse! – var besöket av den finländske, "gröne" presidentkandidaten Pekka Haavisto.
Haavisto förklarade att Finlands folk i presidentvalet tidigare i år tydligt demonstrerat mot förra årets trista riksdagsval då de främlingsfientliga krafterna gick framåt. I presidentvalet fick nämligen Haavisto hela 37% av rösterna (segrade gjorde Sauli Niinistö).

Jag har ju tidigare skrivit om hållbarhetskonferensen Stockholm +40 och Haavisto berättade om hur han som 14-åring hade velat åka på den ursprungliga konferensen i Stockholm. Det fick han inte. Det fick däremot en äldre kompis som med sig från Sverige hade med sig tidningar tillverkade av returpapper. Något unikt på den tiden vilket gjorde Haavisto fullkomligt exalterad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar