onsdag 16 maj 2012

Kreativa förslag till MP:s kongress

Nästa helg, 25-27 maj, är det dags för Miljöpartiets årliga kongress, denna gång i björkarnas stad Umeå. Trots att jag fortfarande är relativt färsk i politiken så har jag haft förmånen att delta på kongressen ett par gånger tidigare. Denna gång är det emellertid lite speciellt eftersom jag är utsedd till ombud för MP Upplands Väsby. Mycket hedrande! Och skoj!

Det börjar redan på torsdag kväll nästa vecka, då vårt chartrade MP-tåg avgår från Stockholm Central. Sedan är det fullt program med språkrörstal av Åsa Romson och Gustav Fridolin och en fantastisk mängd kreativa motioner med förslag på allt från optimering av valsedlar till vitmålning av vägar och tak (inte så galet som det kanske låter).

Ikväll ska vi träffas i lokalavdelningen för att gå igenom motionerna och se om vi ska bifalla partistyrelsens förslag - eller om det finns anledning till lite "myteri". Det är ju ändå en av de saker som gör MP unikt, att i detta partiet får man faktiskt tänka annorlunda, och uttrycka det! (nåja, det kanske finns något ytterligare parti med sådan frihet...)

Nedan ett litet urval av motionsämnen och en kort reflektion från min sida:

TV-avgiften - börjar kanske kännas förlegad med tanke på dagens IT-möjligheter, svtplay med mera.
Dags för MP att gå före i ställningstagande?

Valsedlarna - kan nog förtydligas på flera sätt. I senaste valet förekom det ju enligt uppgift sammanblandning mellan SAP och SD...

Decentralisera antagning till universitet och högskola – För egen del ser jag det som intressant att titta på möjligheterna till helt öppen antagning, dvs alla kan i princip antas men sedan sker en successiv sållning. ”Open university” på riktigt!

Skatt på plastmaterial - knepig fråga, men plastföroreningar i exempelvis världshaven är ett ökande problem.

Fria kommunala bolag - tänk om ett kommunalt hemtjänstbolag kunde vara gemensamt för flera kommuner (större volym=bättre ekonomi), och även få erbjuda hushållsnära tjänster, som de privata hemtjänstföretagen! En orealistisk vision? Eller mardröm!?

BNP-begreppet - ett alternativ grundat på långsiktighet och positiva värden (kunskap, hälsa - lycka!?) skulle naturligtvis vara bättre än nuvarande som kan vara en hög, positiv (?) siffra baserad på miljöförstöring, diktatur och vapenförsäljning...


På en motion rörande apoteksmarknaden så svarar partistyrelsen följande:
”MP var emot avregleringen av apoteket. Vi anser att läkemedelshanteringen i första hand måste ses som en del av hälso- och sjukvården. Det finns också samhällsekonomiska skäl till vårt motstånd. Avregleringen innebär att där det finns en marknad att driva lönsamma apotek så privatiserar samhället vinsten.”
Ett på flera sätt intressant svar tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar