söndag 29 april 2012

ME/CFS på TV4-nyheterna - nobelpristagarens hjärnmedicin

På TV4-nyheterna på söndagförmiddagen rapporterades om ett läkemedel med effekt mot ME/CFS. Nyhetsklippet finns inte på internet ännu, men det handlade om nobelpristagaren Arvid Carlssons substans OSu 6162 som beskrivs som en stabilisator för dopamin. Carl-Gerhard Gottfries, VD för Gottfries-kliniken, uttalade sig kort i reportaget och uttalade ungefär att denna substans förhoppningsvis kan hjälpa ME-sjuka genom att lindra hjärntröttheten. Däremot är det inget botemedel mot själva sjukdomen i sig.

Som jag meddelat tidigare så reser jag till London om en månad för att delta på den internationella konferensen Invest in ME den 1:a juni. Strax därefter inleds en annan internationell konferens, The International College of Neuropsychopharmacology (CINP) - i Stockholm! - och där handlar en av sessionerna om just hjärntrötthet, t ex med följande inslag:
Effect of the dopamine stabilizer OSu 6162 on mental fatigue in neurological patients. Arvid Carlsson, Sweden

Det är bra att media uppmärksammar ME/CFS. Samtidigt är det en hårfin gräns mot att väcka falska förhoppningar hos svårt sjuka människor att ett botemedel mot ME är nära. Så är inte fallet när det gäller substansen OSu 6162. Men visst vore det fantastiskt om Arvid Carlssons läkemedelssubstans kan hjälpa även ME-patienter genom att lindra den bedövande hjärndimma som många lider av.

6 kommentarer:

 1. Ja, en hårfin gräns är det, som du säger. Men jag kan inte låta bli att bli glad ändå. Känna LITE hopp. Tänka att det i alla fall RÖR på sig. Det KAN ju vara något, om inte annat ett spår att följa som kan leda vidare. Jag tror att alla vi ME-sjuka är så svältfödda på goda nyheter att det är bra för oss när det kommer några, även om man blir besviken senare. Och att media uppmärksammar ME tror jag är ENBART bra - ju mer det skrivs, desto färre försäkringshandläggare, läkare och liknande blir det kvar som bara avfärdar oss med att sjukdomen inte finns eller kränker oss genom att säga att vi borde ta oss i kragen. Sådana är tyvärr fortfarande i majoritet och det är ingen ände på den skada de gör, så allt spridande av kunskap välkomnas, även om den rider på små tillfälliga sensationer. Tack för ditt engagemang, Britt-Marie Thurén

  SvaraRadera
 2. Jeg tenker at mange med ME/CFS og Fibromyalgi egentlig går rundt med en ubehandlet borrelia infeksjon. I Norge var det mange som fikk ME av Gardia.

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant! Hoppas verkligen att denna medicin skall kunna lindra. Just hjärn-/kognitiva problem är ett väldigt stort handikapp med ME sjukdomen.

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarer. Det var inte min mening att vara alltför desillusionerad när det gäller denna nyhet. Jag håller med om att det är positivt med uppmärksamhet i media och att denna substans kanske kan förbättra tillståndet hos t ex ME-sjuka, även om den sannolikt inte kan bota ME.
  Vad gäller infektion i form av bakterien borrelia eller parasiten Giardia så finns ju mycket som pekar på att det i många fall av ME är en infektion som utgör startskottet. I det sammanhanget har flera smittsamma agens nämnts förutom ovanstående, t ex Epstein Barr-virus (EBV).

  SvaraRadera
 5. Tack för att du engagerar dig//mamma till ME-sjuk

  SvaraRadera
 6. Är det någon som vet hur substansen OSu 6162 fungerar? Ökar den mängden dopamin i hjärnan?

  SvaraRadera