onsdag 21 mars 2012

Artiklar om ME/CFS - Forskarupprop i Svenskan


På Brännpunkt i Svenska Dagbladet har några av Sveriges främsta forskare inom ME/CFS skrivit tillsammans med ordföranden för Riksföreningen för ME-patienter:
En vårdskandal som fått pågå i det tysta

Artikelförfattarna lyfter fram Stockholm som något av ett föredöme även om det fortfarande finns mycket att göra, och kunde gå fortare...

Inlägget avslutas med:
"Vi vill nu se att regeringen, Socialstyrelsen, SKL och landstingen agerar för att åtgärda den akuta vårdbristen och ser till att det satsas resurser på ME/CFS-forskning. Tre steg på vägen:
1. Etablering av specialiserade ME/CFS-mottagningar i varje landsting som kan erbjuda diagnostik, rådgivning, symptomlindrande behandling samt följa den internationella biomedicinska forskningen.
2. Etablering av ett nationellt kompetenscenter, utgående ifrån specialistläkarkunskapen i ME/CFS-projektet i Stockholm.
3. En riktad satsning på biomedicinsk ME/CFS-forskning i den kommande forskningspropositionen. Det är viktigt att det bedrivs oberoende forskning för att kunna bekräfta eller avfärda de fynd som finns."
LISA FORSTENIUS
ordförande Riksföreningen för ME-patienter (RME)
JONAS BLOMBERG
professor emeritus, Institutionen för klinisk mikrobiologi, Uppsala universitet
JONAS BERGQUIST
professor, Institutionen för kemi – BMC, analytisk kemi och neurokemi, Uppsala universitet
BIRGITTA EVENGÅRD
professor, Institutionen för klinisk mikrobiologi, Umeå universitet 

6 kommentarer:

 1. Tack! Det är verkligen bra att detta når ut.

  Camilla

  SvaraRadera
 2. Tack för att du bryr dig, vi är många som behöver hjälp hälsar Hedda, me_sjuk sedan 11 år och mest sängliggande de två senaste åren. Drömmer om att kunna arbeta och leva igen.

  SvaraRadera
 3. Håller med i det Hedda skrev, tack för att du hjälper oss som inte orkar ståpå oss att sprida kunskap, att du står på vår sida och ser oss osynliga.

  SvaraRadera
 4. Så tacksam att du månar om detta. Det nya Karolinska sjukhuset skall nu storsatsa på forskning om våra folksjukdomar; såsom diabetes, reumatism, hjärtsjukdomar etc... Här nämns förstås inte Me, vilket borde höra hit, då vi är en stor grupp i samhället.
  Det är verkligen dags att ta oss ur medeltiden.

  SvaraRadera
 5. Tack! Mycket glädjande med debattartikeln.

  /AÖ

  SvaraRadera
 6. Annika Petzäll25 mars 2012 19:22

  Extremt tacksam att du är engagerad ang. denna monstersjukdom. Snälla fortsätt kämpa! Vi behöver det.

  SvaraRadera