lördag 3 september 2011

Terminator mot börsrobotarna?


Igår rapporterades att Datorerna regerade på börsen i augusti.

Senaste tidens återigen uppblossande globala finanskris har ju skakat om börserna världen över. Enligt ovan nämnda artikel i SvD så gjordes under augusti månad bara på Stockholmsbörsen närmare 16 miljoner avslut, till ett värde av 960 miljarder kronor. Som jämförelse så motsvarar det nästan en tredjedel av Sveriges totala BNP...

En del av denna intensiva handel inbegriper det man kallar för datorhandelns definitiva genombrott på Stockholmsbörsen. Tydligast kunde detta ses genom amerikanska Getco som med nästan 50 000 affärer per dag var Börsens mest aktiva mäklarhus. 50 000 affärer per dag motsvarar 100 aktieaffärer per minut med en omsättning av 70 500 kronor - per sekund. Detta timme efter timme genom hela augustihandeln. Då kanske de flesta av oss vanliga dödliga försökte döva ev personlig börs-oro med att ligga i hängmattan. Å andra sidan spelar det ju ingen roll om du eller jag försöker vara hur aktiva som helst i privat aktiehandel, t ex via vår internetbank. Vi är naturligtvis helt chanslösa mot den datoriserade robothandel som klarar av tiotals eller hundratals avslut innan vi hinner uttala ordet "courtage".

Robothandeln varken kan eller ska förbjudas men personligen tycker jag definitivt att det är dags att införa en Tobin-skatt på denna typ av svindlande snabba affärer där vi privata sparare fungerar som rundningsmärken och "sponsorer" av de sannolikt rejäla vinster som Getco och andra liknande aktörer inhöstar.

De skatteintäkterna behövs till skolan och sjukvården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar