lördag 17 september 2011

Sjukjournaler försvunna - i cyberspace!

I DN står idag att läsa om 50 000 saknade sjukjournaler efter ett havererat datasystem i Skåne. I samma artikel nämns att 89 000 röntgenundersökningar försvann på St Görans sjukhus i Stockholm, efter att en hårddisk kraschat. Vän av ordning undrar: Hur är detta möjligt!? Finns inte back-up-system? Speglande hårddiskar och allt vad det heter? Har allt kraschat samtidigt?

Så kallad eHälsa, t ex i form av datoriserade sjukjournaler och undersökningsresultat, är här för att stanna. Det ger förutsättningar för effektiviserad sjukvård där olika vårdgivare kan komma åt viktig information om en och samma patient. Och framförallt så öppnar det upp för möjligheten att patienten på ett enkelt sätt ska få tillgång till sin egen journal.

Samtidigt så finns det risker i form av bristande patientintegritet - och att sårbara IT-system kan försämra patientsäkerheten.

I Skåne har man journalsystemet Swedestar (låter som namnet på en skidvalla!?) medan vi i Stockholm huvudsakligen har systemet TakeCare. Sedan länge har det varit Socialdepartementets målsättning att Sverige ska ha ett nationellt system men vägen dit tycks lång. Som landstingspolitiker i Stockholm ställer jag mig frågan: Exakt hur sårbart är TakeCare? Kanske en fråga som kräver ett svar?

2 kommentarer:

  1. Mycket bra. Nu hoppas vi på handling från de styrande i landstinget!

    /Emma

    SvaraRadera
  2. Hoppsan.. jag lade kommentaren i fel inlägg. Den skulle höra till "Det kom ett brev"...!

    SvaraRadera