tisdag 13 september 2011

Italiensk barnaga - och svensk...

Jag skäms över mitt andra hemland Italien med tanke på att en italiensk politiker lyft sin son i håret och örfilat honom - och att detta av misshandlaren själv sågs som helt naturligt eftersom barnaga är lagligt och accepterat i hemlandet. I detta fallet så skedde ju misshandeln på en folkfylld gata i Stockholm varför ett flertal vittnen kunde återge händelsen. Därför fälldes idag den misshandlande italienaren för ringa misshandel.

Samtidigt skäms jag över vår svenska regering som var ytterst ansvarig för en omfattande utredning om de fosterhemsbarn som lidit så mycket, svikna av staten och samhället. Den utredningen föreslog att de drabbade skulle få skadestånd, som åtminstone något slags plåster på de fysiska och psykiska såren. Regeringens Maria Larsson förklarade dock i helgen att det inte skulle bli några skadestånd, med oklara argument om risk för orättvisa (!) och gränsdragningsproblem. Efter att så flagrant ha skjutit sig i regeringsfoten så har det nu, tack vare MP och övriga oppositionspartier, blivit bakläxa och till och med statsministern har fått göra en pudel. Hur kan man så uppenbart sakna all känslomässig fingertoppskänsla!?

Oavsett om det gäller misshandel av barn i Sverige eller Italien, eller våld mellan vuxna så bör vi alla påminnas om Mahatma Gandhis icke-våldsbudskap, Satyagraha från 11 september 1906:

“Violence will prevail over violence, only when someone can prove to me that darkness can be dispelled by darkness.”

”Våld kommer att segra över våld först när någon kan bevisa för mig att mörker kan skingras med mörker.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar