lördag 17 september 2011

Grön omställning - en tävling?

I en debattreplik rörande Svaveldirektivet så skriver idag Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och partiets transport- och klimatansvariga, Karin Svensson-Smith att "Miljöpartiet vill att Sverige ska tillhöra vinnarna i den gröna omställning som industrin och resten av samhället står inför."
Alla miljöpartister, och många andra därtill, är nog eniga om att Sverige ska ligga i frontlinjen när det gäller en grön omställning, att Sverige ska vara en förebild och inspiratör för andra länder. Men att uttrycka det som att Sverige ska tillhöra vinnarna i denna, för hela världen, så viktiga process känns konstigt. Som sagt, visst ska Sverige ligga i bräschen, men jag ser hellre att USA, Kina, Ryssland "vinner" den gröna omställningen så ökar chanserna betydligt att vi ska undvika omvälvande klimatförändringar på det enda jordklot vi har.

1 kommentar:

  1. De menar nog samma princip som fri konkurrens i hela samhället: Om alla kämpar för att bli vinnare så blir det betydligt bättre resultat i genomsnitt än om alla nöjer sig med att vara medelmåttor.

    SvaraRadera